Читај ми!

Детлићи „раде" заиста као електрична бушилица

Иако вас некада можда нервирају непрестаним и упорним кљуцањем у дрво, детлићи су заиста птице вредне посматрања. Научници су открили да успевају да не заглаве кљун у дрвету, тако што независно померају горњи и доњи део, понашајући се попут механизма електричне бушилице. Брзина кљуцања у дрво им је такође на завидном новоу - седам метара у секунди.

Биолози са Универзитета у Антверпену у Белгији открили су да када се кљун детлића заглави у стаблу дрвета, он се ослободи за само 50 милисекунди. 

Водећи истраживач Сем ван Васенберг снимио је видео-записе две птице из засебних зоолошких вртова. Откривено је да детлићи куцају дрвеће брзином од око седам метара у секунди. 

На успореном видео-снимку, научници су открили да птице најпре окрећу главу у једном смеру, изврћући врх кљуна за неколико степени, а затим окрећу доњу половину кљуна у другом смеру.

Тиме се ствара простор од око једног милиметра између кљуна и рупе коју се детлићи направили, и омогућавају им да несметано кљуцају.

Професор Ван Васенберг је рекао: „То има везе са горњим и доњим деловима кљуна који се окрећу око различитих зглобова на лобањи".

Додао је: „Очекивали бисте да таква птица има јачу и већу лобању, али то овде није случај".

Иако детлићи нису једине птице које могу самостално покретати горњи и доњи део кљуна, биолози су своја открића о механизму сличном електричној бушилици, представили на виртуелном годишњем састанку Друштва за интегративну и упоредну биологију.

На свету постоји више од 180 врста детлића. Оштар, јак и прав кљун у облику длета, и дуг лепљив језик, омогућавају детлићу да из стабала и грана дрвећа извлачи инсекте, ларве и црве.

Утврђено је да детлић може да кљуца у дрво и 12.000 пута на дан. Ова птица тешко може да се повреди, јер око мозга има ткиво слично пенастој гуми које служи као заштита.

Студија ће бити објављена касније ове године.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво