Читај ми!

У борби против ширења вируса у Италији помажу и пси

У школама у Болцану, у региону Трентино Алто Адиђе, пет паса који су прошли висемесечну обуку имаће задатак да проверавају ђаке на усласку у школу и откривају има ли међу њима оболелих од ковида-19.

У Италији се у региону Алто Адиђе 7. јануара у школске клупе вратило око 75 одсто ђака. Власти су предвиделе тестирање наставника и ђака, али и увођење симпатичног новитета са псима обученим да открију зараженог коронавирусом.

Обучени пси ће на уласку у школу њушити посуде у којима ученици држе маске. Уколико осете да је у питању маска детета које има вирус, пси су обучени да њушком гурну посуду или да седну ипред ње.

Ђаци којима пас означи маску имаће могућност да добровољно одлуче хоће ли се подвргнути антигенском или Пи-Си-Ар тесту.

Пројекатом је предвиђено да се обучу укупно 18 паса у читавом региону Трентино Алто Адиђе. Италијански медији су пренели изјаву Патрика Франзонија који је навео да су пси месецима припремани и да су се на овај потез одлучили како би тестирали што већи број ђака за што краће време.

Идеја је настала у октобру 2020. године и потекла је из школе за дресуру паса из Апијана, која се определила да следи пример аеродромских служби у Хелсинкију и Дубаију.

Kристијан Ромен, власник ове школе за дресуру у којој се тренутно обучава 45 паса, напомиње да су пси у стању да открију зараженог јер коронавирус доводи до хемијских промена у зноју и пљувачки оболелог. Часопис за науку, Нејчр, преноси како су пси на аеродромима у Финској, Емиратима и Либану у стању да открију особе заражене вирусом, али то не значи да ће они заменити тестове.

Познато је да пси имају 44 пута осетљивије чуло мириса од људи и да се користе у полицији за откривање наркотика, оружја и људи, али да могу да препознају још неке болести.

„Ми смо у овом региону увек спремни да испробамо нове методе које би могле да нам помогну у борби против пандемије, а овај тест заиста много обећава“, каже Томас Видман здравствени саветник провинције Болцано.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво