Читај ми!

За чишћење Чукаричког рукавца ће требати два месеца, а за опоравак екосистема много више

Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе” започело је данас чишћење Чукаричког рукавца по Решењу водног инспектора Секретаријата за инспекцијске послове Града Београда, наводи се у саопштењу тог секретаријата.

Према подацима Градског завода за јавно здравља мониторинг Топчидерске реке већ годинама показује пету, најгору класу квалитета воде, а узрок је испуштање непречишћених отпадних вода.

„На основу пријава грађана, водни инспектор Секретаријата за инспекцијске послове је извршио ванредан надзор на наведеној локацији. Том приликом је Агенцији за заштиту животне средине наложено ванредно узорковање воде Топчидерске реке. Резултати узроковане воде су указали на повећан распад органских материја, до кога долази услед изливања фекалних-санитарних вода“, наводи се у саопштењу водног испектора Секретаријата за инспекцијске послове Града Београда.

Ипак и даље се осећа несносан мирис и има доста угинуле рибе. Стручњаци са Биолошког факултета наводе да би после чишћења требало да дође до поновног успостављања нормалног екосистема за неколико недеља до пар месеци.

„Међутим, проблем је ново загађење које ће стално пристизати и које ће поново ту нагомилати као и тренутно загађење. Такође је питање и колико је дубоко ово тренутно загађење. Колико је продрло у седименте, односно испод муља у базичну стену. И ту нема неког брзог решења. Ту су онда у питању стотине година, вероватно, да се све то природним путем евакуише“, напомиње саговорник Београдске хронике.

Водни инспектори Секретаријата за инспекцијске послове су такође констатовали и да се на простору Чукаричког рукавца налази велики број плутајућих објеката, односно сплавова, што такође може бити један од разлога слабог отицања воде.

Зато је наложено да се провери да ли су сви ти објекти постављени у складу са законским прописима Града Београда.

Чишћење рукавца ће трајати наредних 60 дана.

број коментара 0 Пошаљи коментар