Читај ми!

Шта нам највише трује реке

Вест да се у водотоцима у околини Београда осећа неподношљив смрад и да плута угинула риба, протеклих десетак година више никога не изненађује. Сличне вести годинама стижу из свих крајева Србије. Реке су загађене због испуштања канализације, отпада из фабрика, бацања комуналног отпада.

На ушћу у Савски рукавац река Топчидерка црна, а у води поред смећа плутају угинуле рибе.

Према подацима Градског завода за јавно здравља мониторинг Топчидерске реке већ годинама показује пету, најгору класу квалитета воде, а узрок је испуштање непречишћених отпадних вода.

„Оно што се најчешће дешава је оксидација органске супстанце и трошење кисеоника. На тај начин живи свет, ако је то загађено органском лако деградибилном супстанцом,  не може једноставно да дише, гуши се“, објашњава професор Илија Брчески са Хемијског факултета.

„Топчидерка може да се сачува на један једини начин. А то је да Град изгради канализационе системе.  Да се строго контролише и санкционише испуштање индустријског отпада и да се спречи појава депоновања ђубрета“, наглашава професор др Ратко Ристић, декан Шумарског факултета.

Анализе показују да је квалитет воде мањих река и канала на територији Београда лошији него у великим рекама. 60.000 олимпијских базена отпадне воде сваке године оде у београдске водотоке. 

Када ћемо имати постројења за прераду отпадних вода

„Град Београд је тренутно у изградњи једног великог колектора за пречишћавање отпадних вода. Биће их укупно четири, но морам напоменути да је то један процес који је дуготрајан“, наводи др Ивана Вилотијевић, градски секретар за заштиту животне средине Београда.

У Србији би требало изградити 350 постројења за прераду отпадних вода. 

„Имамо преко 40 готових пројеката. Један од извора подизања БДП је овде у пет милијарди инвестиција у системе за прераду отпадних вода и близу две или више у регионалне центре“, наводи бивши министар заштите животне средине, Горан Триван.

Према најновијем извештају Агенције за заштиту животне средине на 40 места у Србији забележене су концентрације загађујућих материја попут никла, олова и кадмијума, које остављају дугорочне последице. Најлошији квалитет воде је у Војводини, а најчистије речице на југу Србије. Њих пак угрожава градња мини хидроелектрана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво