Читај ми!

Гринпис: Радиоактивна вода из Фукушиме ако доспе у океан може да оштети ДНК људи

Вода за коју је најављено да ће бити испуштена из нуклеарне централе Фукушима даићи у океан, садржи радиоактивни угљеник који би могао да оштети ДНК људи, упозорава организација за заштиту природне средине Гринпис.

Представници Гринписа тврде да 1,23 милиона тона воде, ускладиштене у нуклеарној централи након хаварије 2011. године, садржи опасне количине радиоактивног изотопа угљеник-14 и друге опасне радиоизотопе који би могли да имају „озбиљне дугорочне последице по заједнице људи и природу“ уколико би вода била испуштена у Тихи океан, јавља Си-Ен-Ен.

Да би се охладило језгро у оштећеној нуклеарки, токијска компанија за електричну енергију „Тепко“ морала је да употреби десетине хиљада тона воде током свих ових година. Употребљена вода је потом складиштена.

Међутим, девет година након највеће јапанске нуклеарне катастрофе, складишног простора понестаје и влада разматра шта да се ради са водом.

Са државног врха, чак и од министра екологије, било је наговештаја да је једино решење да се вода испусти у океан. Овом плану оштро се противе друштва за заштиту природне средине и представници рибара.

Јапанска влада одложила је доношење одлуке о томе шта да се уради са филтрираном радиоактивном водом.

Гринпис у саопштењу наводи да вода, осим тога што садржи изотоп водоника радиоактивни трицијум, садржи и изотоп угљеник-14, који „највише доприноси дози колективног озрачивања људи и има потенцијал да оштети људски ДНК“.

Шон Барни, аутор извештаја Гринписа упозорава да би угљеника-14 у ускладиштеној води могло да буде 63,6 гигабекерела (бекерел је јединица радиоактивности).

„Заједно са осталим радиоактивним материјама, угљеник-14 остаће као претња хиљадама година уз могућност да изазове генетска оштећења. То је још један од разлога зашто од оваквих планова треба одустати“, навео је Барни.

Риуносуке Таканори, портпарол компаније „Тепко“ рекао је Си-Ен-Ену да концентрација угљеника-14 у филтрираној води износи између два и 220 бекерела по литру.

„Чак и када бисте константно пили два литра дневно, годишња изложеност би била на нивоу који не утиче на здравље“, истакао је Таканори.

Хаварија у електрани у Фукушими 2011. године догодила се након налета цунамија изазваног земљотресом јачине 8,9 јединица Рихтера.

То је уједно и најгора нуклеарна катастрофа која је задесила човечанство од трагедије у Чернобиљу 1986. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар