Читај ми!

Цвеће као чај и зачин сви користимо, али цвеће може бити и укусна посластица

Према писању медија, Новак Ђоковић је у свој јеловник уврстио и цвеће, што су одмах прихватили сви они које привлаче гастрономски експерименти, а свежи цветови за јело су се појавили и у појединим продавницама. Међутим, важно је знати да није свако цвеће јестиво.

Цвеће у исхрани свакако није новина, већ се поново „враћа у моду“. Још пре неколико хиљада година јело се у Старом Риму, а такође је карактеристично и за културу Кине, Блиског истока и Индије.

Цвеће као посластица на трпези је нарочито било популарно у време краљице Викторије у Европи, али и Северној Америци, наглашава гост Јутарњег програма, професор Пеђа Јанаћковић са Биолошког факултета.

„Цвеће се користи за декорацију или да поправи укус хране, али може да буде и храна. Ђурђевак сигурно нећете ставити на трпезу иако лепо изгледа, јер је то отровна биљка, као и цветови нарциса“, наглашава професор.

Познато је да олеандар никако не треба конзумирати јер је богат кардичним гликозидима и алкалоидима који су веома отровни.

Такође, врло је важно знати који су делови цвета јестиви, јер некада могу да се једу читави цветови и читаве цвасти, као на пример код броколија, али има биљака код којих су јестиве само цвасти.

„Уколико нисте алергични, познато је да полен обилује хранљивим материјама. У њему можете наћи неке протеине, амино-киселине и неке друге материје које су врло хранљиве. Такође, у цвету се налази и нектар, који је веома укусан и има избалансиране угљене хидрате. А једу се и латице, као на пример од невена који је богат витаминима, као и ружа која је богата Це-витамином“, наглашава гост Јутарњег програма.

Како стоји на етикетама паковања цветова који се могу наћи у нашим продавницама, цветови се могу додавати у разна јела или мешати са салатама, свежи, сушени или кандирани, али могу бити и део рецепта за колаче, умаке, сирупе, чајеве и ароматизована пића.

„Цвеће се може конзумирати свеже, али треба обратити пажњу одакле долази. Никако из цвећаре и никако из саксије, осим ако није гајено у неким условима који су биолошки прихватљиви, односно ако није третирано пестицидима, инсектицидима и слично. Важно је добро опрати цвеће јер неки цветови на себи могу имати и салмонелу, бактерију која изазива озбиљне проблеме“, напомиње професор.

Такође, важно је правилно чувати цветове. Препорука је да буду у фрижидеру на температури од два до четири степена Целзијуса, али највише два до три дана како би сачувало своје хранљиве градивне елементе. Може се јести и суво, као у чају, али је најбоље јести свеже.

Приликом брања, бирати најлепше цветове који нису оштећени и на којима нема инсеката или других живих организама. Цвеће се бере током хладнијих дана јер тада садржи најбољу комбинацију хранљивих материја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво