Читај ми!

Невен универзални лек иако римска легенда није тачна

Невен је једна од најшире коришћених биљака у фитотерапији, народним обичајима и магији народа широм света.

У старом Риму је постојала легенда да су цветови невена никли на гробу једне весталке која је умрла од туге, несрећно заљубљена у једног римског младића. Наука је међутим показала да ова дивна легенда о забрањеној љубави није тачна и да је ова биљка пореклом из Индије.

Захваљујући свом сложеном саставу невен се користи за лечење широког спектра болести, а како наглашава гост Јутарњег програма, народни травар Момчило Антонијевић, то је зато што је невен делотворан и безбедан.

„Невен је биљка коју смеју да употребљавају и мала деца и врло често се и препоручује код прехлада, повишене температуре, посебно када се комбинује са зовом или липовим цветом“, додаје Антонијевић.

Невен поседује врло разноврсна лековита својства и благотворно делује на читаве системе органа. Препоручује се људима који имају проблема са органима за варење. Благотворно делује на јетру. Ублажава грчеве и с тога се препоручује људима који пате од синдрома нервозних црева и упала органа за варење.

Такође, јако добро делује на ниво холестерола у крви, те се препоручује за свакодневно коришћење једне до две шоље чаја од невена људима који имају повишен холестерол и триглицериде у крви, наравно, уз прилагођену исхрану и поштовање савета лекара, наглашава гост Јутарњег програма.

Уље од невена

Цветови невена се могу потопити у хладно цеђено сунцокретово или маслиново уље. Уколико неко жели, може да потопи цветове у нека егзотичнија и скупља уља.

Цветови се беру у подне, када роса потпуно спадне. Затим се рашире у танком слоју на чисту тканину и оставе се у хладовини да се просуше један, до два дана.

Затим се потпуно сува и чиста тегла напуни цветовима или само латицама и налије уљем два центриметра изнад невена. Добро се затвори и остави да стоји на тамном месту четири до пет недеља.

Садржај тегле треба процедити кроз чисту газу и разлити у флашице које могу добро да се затворе.

„Поред кантарионовог уља које је нешто познатије, невеново уље је одличан биљни лек за разне проблеме на кожи и то је нешто што би савака кућна апотека требало да поседује, јер оно помаже код опекотина, посекотина, рана. Препоручује се и људима који имају проширене вене и хемороиде као додатна терапија“, напомиње аутор портала „Тајне биља“.

Тинктура од невена

Гост Јутарњег програма је посетио Миру Шишовић, траварку из Чајетине, која му је открила како припрема тинктуру невена. По савету траварке, тинктуре се праве са алкохолом, али и са добром домаћом ракијом, од свежих или сувих цветова.

Поступак је сличан као и са справљањем уља. Суву и чисту теглу напунити до врха цветовима или латицама невена. На 100 грама невена обично се ставља литар алкохола.

„Довољно је да стоји 10 до 15 дана, мада тинктурама не смета да стоје и дуже. А када се процеди може стајати до три године. Тинктуре се пију разблажене с водом: 30 капи на пола чаше воде, три пута дневно“, саветује Мира Шишовић.

Осим што лечи, невен краси и штити башту од штеточина

Невен се иначе јако лако гаји, објашњава Момчило Антонијевић. Уколико га запатите у дворишту или тераси имаћете га увек јер он сам оставља своје семе.

Цвета од маја до новембра. А људи који имају башту требало би да га засаде јер невен одбија штеточине тако да је користан и у том смислу, додаје Антонијевић.

Постоји прича и да невен предвиђа и време. Уколико се цветови невена не отворе до 7 ујутру, претпоставља се да ће тог дана бити облачно и да ће падати киша.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво