Читај ми!

Само најбољи побеђују - како кунићи освајају пехаре

Милош Илић из Белосаваца код Тополе, и Марко Шундић из Аранђеловца гаје куниће. Овај хоби могао би да им обезбеди добру зараду, ипак они су одлучили да се са својим љубимцима такмиче и освајају пехаре.

Аранђеловчанин Марко има куниће од малих ногу, љубав према овим животињама које су сличне зецу наследио је од оца.

Иако је јако уносно продавати њихово месо које је здраво и укусно, а популарне су и бунде од овог крзна, Марко о својих 25 љубимаца брине као о члановима породице, они узвраћају пехарима које освајају на државним такмичењима.

Овај хоби није јефтин а око животиња има пуно посла.

„Храна се подразумева, чиста детелина и луцерка сува, значи сено и чисте грануле - то је њихова основна храна. Уредно очишћен објекат, кавез у коме живе и увек свежа вода", прича Марко Шундић, из Аранђеловца.

И док Марко гаји расу хавана шарац, у суседној Тополи, Милош седам година узгаја расу оријаш а бројне медаље и пехари нису изостали ни код овог младог одгајивача, код њега је у поседу и пехар Балканског шампиона.

Марко каже да су критеријуми на такмичењима захтевни, и да само најбољи побеђују.

„Кунић за такмичење мора да има став, уши да држи право, крзно да буде густо, уједначено међубоја тамна и доња боја тамна, да буду лепи као ови брат и сестра који су победили, били су први прошле године на такмичењу у Крагујевцу", испричао је Милош Илић, из Белосаваца код Тополе.

Да ова животиња буде најбоља, пресудна је дресура од рођења, добра исхрана и став са којим се сваки кунић рађа, томе не може да се научи, а ови момци су основали удружење, и кажу да ће свим узгајивачима ситних животиња радо помоћи.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво