Најнижа измерена температура на северној хемисфери управо је постала још нижа

Рекорд за најнижу икада измерену температуру на северној хемисфери исправљен је након што су стручњаци Светске метеоролошке организације утврдили да очитавања аутоматске временске станице на Гренланду пре скоро 30 година нису била заведена.

Претраживајући архиве СМО о температурним екстремима са северне полулопте, истраживачи су утврдили да се у њима не налази очитавање из станице „Клинк“ на Гренланду од 22. децембра 1991. године, када је измерено минус 69,6 степени Целзијуса.

То је скоро два степена мање него што износи досадашњи рекорд од 67,8 степени измерен у Верхојанску у Русији фебруара 1892. године и Ојмекону у јануару 1933. године.

Сва три очитавања су изузетна за северну хемисферу, али су мачји кашаљ у поређењу са најнижом температуром икада забележном на Земљи - минус 89,2 степена Целзијуса измереној 21. јула 1983. године у станици Восток на Јужном полу.

Екстремне временске прилике у поларним регионима су од посебној значаја за климатологе јер помоћу њих могу да створе метеоролошке моделе из прошлости којима могу боље да предвиде шта нас чека.

Ове недеље, лед у мору арктичког региона смањио се скоро најнижи ниво у последњих 40 година.

Температуре на Северном полу изузетно су високе овог лета, а топлотни талас у Сибиру узроковао је топљење великих предела пермафроста – вечитог леда.

Високе температуре довеле су и до огромних пожара у кругу Арктика, који су ослободили рекордну количину угљен-диоксида у атмосферу

Станица у руском Верхојанску забележила је температуру од 38 степени Целзијуса 20. јуна, што је могући кандидат за највишу температуру измерену на Арктику.

број коментара 0 Пошаљи коментар