Читај ми!

Шумски пожари у Арктичком кругу довели до рекордне емисије угљен-диоксида

Као последица великих шумских пожара у Арктичком кругу, овог лета је забележена рекордна емисија угљен-диоксида која је надмашила и прошлогодишњу. Облаци дима су били толико велики да су се надвили над територијом величине једне трећине Канаде.

Научници из Службе за мониториг атмосфере пратили су пожаре у Арктичком кругу и проценили да је у том региону од 1. јануара до 31. августа ове године емитовано 244 мегатоне угљен-диоксида, а током целе прошле године 181 мегатона.

Пожари су врхунац достигли током јула и почетком августа. 

„Арктички пожари који су од средине јуна све активнији, већ су у погледу обима и интезитета оборили рекорд из 2019. године, што се одражава и на емисију угљен-диоксида. Овим простором су поново преовладавале високе температуре и суви временски услови“, каже Марк Парингтон, стручњак за шумске пожаре.

Истиче да је праћење и надгледање пожара од великог значаја за разумевање утицаја који ови догађаји имају на атмосферу и загађење ваздуха.

Неконтролисани пожари избијају из више разлога – удара грома или људског немара, али чести су и, такозвани, „зомби пожари“ који током зиме тињају под земљом, сагоревајући тресет и органске материје, а који се сваког пролећа поново активирају.

Делови Русије значајно погођени, ваздух све загађенији

Руска Република Саха (Јакутија), која се једним делом налази у Арктичком кругу, посебно је тешко погођена јер су пожари уништили милионе хектара земљишта и повећали емисију угљен-диоксида са прошлогодишњих 208 на чак 395 мегатона. Због пожара је порасла и просечна годишња температура.

Огромни облаци дима негативно утичу на квалитет ваздуха у региону, што значајно погоршава симптоме ковида 19 и осталих респираторних инфекција.

Више организација за заштиту животне средине, укључујући и Светску фондацију за природу (WWF), критиковало је и руску владу због изостанка адекватне и правовремене реакције.

Упозоравају да би шумски пожари ускоро могли проузроковати да температура на Арктику буде и 10 степени виша од данашње. У комбинацији са са отапањем леда, све топлији Арктички круг може изазвати поплаве, клизишта, ерозију и низ других опасности по инфраструктуру, животе људи и дивљих животиња.

Ситуација са шумским пожарима неповољна је ове године и у Калифорнији и прашумама око Амазона. 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво