Најстарији узорак животињске сперме пронађен у 100 милиона година старом ћилибару

Сто милиона година стар комад ћилибара у себи је скривао најстарији узорак животињске сперме икада откривен, а свака појединачна ћелија је огромна. Оно што је још импресивније јесте да џиновски сперматозоиди, неколико пута већи од људских, припадају врсти сићушних ракова.

Просечне величине нешто мање од једног милиметра те древне животиње припадају и даље живој класи микроракова познатих као остракоде, које су познате да производе сперму десет пута већу од себе.

Можда делује немогуће, али те микроскопске ћелије су „завезане“ у мале лопте, које лако могу да прођу кроз репродуктивни систем женки и својом величином избаце конкурентне свежњеве сперматозоида.

Користећи мико-ЦТ скенер, истраживачи су открили 39 древних предака данашњих остракода, свих у истом комаду ћилибара.

Посебно занимљиво јесте што је утврђено да та у времену заустављена заједница има исте репродуктивне особине као њихови данашњи потомци, укључујући џиновску сперму.

И не само то, научници су пронашли фосилизивана тела, сперматозоиде, јаја и успешно оплођене женке.

Тачно мерење појединачних ћелија у лоптама је немогуће, признају научници, али кажу да су најмање 0,2 милиметра дугачке, што је трећина од укупне дужине животиње.

Такође је и најстарији узорак животињске сперме икада пронађен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво