Лед у морима око Арктика би могао да нестане до 2035. године

Све брже топљење леда на Северном полу наставља да премашује све моделе и предвиђања, а научници истичу да је у складу са давном прошлошћу планете.

Нови и побољшани модел, заснован на прошлом топлом периоду (интерглацијалу) у Земљиној историји, показује да би арктички круг могао да остане без морског леда до 2035. године што је много раније од пређашњих истраживања.

Уколико је оно што се дешава на Арктику сада слично ономе што се дешавало током прошлог интерглацијалног периода, научници кажу да постоји шанса да леда у арктичким морима неће бити за 15 година.

„Могућност да до 2035. године више неће бити арктичког леда у морима требало би да човечанству да јасан знак да уложи све напоре у прелазак на обновљиве изворе енергије“, објашњава Луиз Симе, палеоклиматолошкиња која је предводила истраживање.

Пређашње пројекције Међудржавног панела о климатским променама УН-а предвиђале су да ће летњи лед у морима око Арктика одржати на око милион километара квадратних до 2050. године, па чак можда и до 2100. године.

Однедавно, међутим, те пројекције се чине веома оптимистичним.

Бројни климатски модели спроведени у неколико овогодишњих анализа показали су да ће чак и у најбољем сценарију арктички морски лед нестати до половине 21. века.

Симе каже да дебата овим истраживањем није окончана и да и даље постоје бројни фактори које треба узети у обзир. Ипак, она истиче да ћемо будућност много боље схватити и предвидети ако погледамо назад у прошлост у прошли топли период на Земљи који је почео пре око 130.000 година и био далеко топлији него овај у којем тренутно живимо.

Модел који су Симе и њене колеге користиле узима у обзир услове који су владали током прошлог интерглацијала и утврдили је Арктик највероватније био без леда током летњих месеци.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2020, 07:29) - anonymous [нерегистровани]

Led

i kakve to sad veze ima sa obnovljivom energijom ako je to prirodan ciklus koji se vec desavao u proslosti?