Пао сом капиталац од 2,26 метара, борба за улов какву Прокупље не памти

На реци Топлици, која протиче кроз Прокупље, риболовци су упецали капитални примерак сома дугачког 226 сантиметара и тешког 67 килограма.

Капитални примерак сома уловио је Никола Мирјачић уз помоћ другара Ивана Вулетића, у самом центру града, испод главног моста на реци Топлици који одваја индустријску од стамбене зоне.

Сом је иначе риба која је веома заступљена у реци Топлици, и ранијих година било је случајева да буду уловљени крупни примерци, али ни најстарији Прокупчани се памте да је икада уловљен овакав примерак.

Ово је иначе време када, како кажу риболовци, раде грабљивице.

„Годишње уловим 20, 30 до 50 крупних риба. Ово је било нешто посебно, зато што сам рибу уловио у реци Топлици. Знао сам да има крупних риба, трудио сам се да је упецам. Не могу да упоредим ни са једном борбом до сада, јер су остале борбе биле на великим пространствима воде где сам имао прилику да замарам рибу“, прича Никола Мирјачић, риболовац из Прокупља.

Према његовим речима, ово је било екстремно: „Борба је трајала 40 минута, жестоке борбе. Без обзира на то што имам јак прибор, што имам искуства, што сам имао помоћ колеге, 40 минута баш жестока борба је трајала.“

Дубина је била не више од метра, али је матица била јака јер је вода због киша претходних дана надошла. Ипак, победило је искуство и знање, као и адреналин.

Велико изненађење из Топлице

„Сом је дугачак 226 сантиметара, тежак 67 килограма. Оволики на Топлици сигурно није упецан никад. Осећај је невероватан. Оволику рибу упецати на малој реци која је дубине 80 сантиметара, а ширине 15 метара. Мене је изненадило, знао сам да има великих примерака у Топлици, али оволиких да има, баш нисам. Да ли је изашла после ових поплава, како се ту нашла не знамо, али знамо да има још сигурно. Наставићемо и даље да пецамо“, објашњава Иван Вулетић, риболовац из Прокупља.

Никола и Иван кажу да су, након сликања желели да врате рибу у реку, али је она, услед борбе била рањена и не би преживела.

Овако ће завршити у рибљој чорби и специјалитетима које ће припремити за своје пријатеље.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво