Хеликоптери, дронови, глисери, смеће и гужва – Како заштитити Увац

Летовање у Србији донело је и неке проблеме, посебно у заштићеним подручјима. Протеклих дана на друштвеним мрежама говорило се о угрожености због хеликоптера и помору младунаца белоглавих супова у Специјалном резервату природе „Увац“. Интересовање за три језера у саставу резервата овог лета, веће него икада, доноси и друге проблеме.

Меандри Увца и небески краљ део су сваке разгледнице српског туризма. Летос ни са земље, ни воде, ни неба за увачки живи свет нема мира, нарочито за супове, иако су својих 120 гнезда свили на литицама, далеко од људи.

Радозналост туриста који би да завире што ближе, хеликоптерима, дроновима, бучним теренцима, осим што је забрањена, ни најмање им не прија.

„Гужва свакако може да утиче на њих и ово јесте осетљив период када птићи покушавају да направе први лет и свакако су осетљиви и без додатних узнемиравања са стране проузрокованих људским фактором. Срећом за сада немамо ниједног настрадалог“, напомиње Миљка Дучић, директор Специјалног резервата природе „Увац“.

Три птића који су први излет ван гнезда завршила на земљи поново ће међу своје после боравка у волијери, када достигну оптималну тежину. Два су се већ вратила у гнезда.

Осим бриге о колонији супова за запослене у резервату који се простире на седам и по хиљада хектара, овог лета посла више него икад.

„Мало нас има чувара, свега нас десетакак. Треба ипак бити присутан на терену 24 часа да би се све то пратило. Народ као народ, хоће све и хоће одмах да види. Нама је наравно превасходна улога заштитара, а секундарна нам је улога туризма и то негде мора бити у оквиру норми које прописује Завод за заштиту природе Србије“, наглашава чувар Стево Радовановић.

Масовни туризам угрожава сва три језера. На Златарском дневно буде и по 2.000 туриста, међу њима и оних са пловилима много јачим од дозвољених 10 коњских снага.

„Велика посећеност доноси и неке проблеме, нарочито што се тиче вожње глисерима и скутерима што је забрањено. Неодговорни појединци доносе овде опасност, могу да повреде купаче“, напомиње чувар Недељко Шекуларац.

Гомиле смећа и канализација која се улива у језера су већ вишегодишњи проблем као и ниски прелети летелица, законски недозвољени, на које указују десетак година, али се уз сву буку у јавности и даље рекламирају.

Да Увац остане као са разгледнице, ипак ће требати више мере између људи и природе, при чему њени закони и стални станари имају предност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво