Белоглави супови плаћају животима бахате летове хеликоптера изнад кањона Увца

Ретку и заштићену врсту белоглавих супова гледали смо у бројним емисијама на РТС-у. Праћен је њихов развој, а многи од њих опремљени су сателитским одашиљачима. Због неких од њих био је потребан и дипломатски ангажман када су морали да буду враћани авионима кући. Због тога је многе узнемирила вест да је најмање шест младунаца белоглавих супова испало из гнезда због хеликоптера који је био у ниском лету изнад кањона Увца.

Милош Радаковић из Завода за заштиту природе Србије каже да никако није смело да се деси да се појаве хеликоптери у резервату за заштиту природе.

За сваку активност која може да доведе до угрожавања било које животињске или биљне врсте потребно је, како каже, прописати јасне услове, а њих прописује Завод, што сада није био случај.

Зоран Карић из Фондације за заштиту птица грабљивица наводи да је због тога пало најмање шест птица и истиче да је такав потез противзаконит.

„Против било какве логике је да ви летите хеликоптером у резервату где имате птице које су 10 килограма тешке, имају распон крила од три метра и могу да оборе летелицу веома лако. Безбедност људи као и птица била је угрожена. Пре свега је одговоран Директорат за цивилно ваздухопловство је задужен за давање дозвола та овакве летове“, објашњава Карић.

Како је навео, ово није први пут да се овако нешто дешава – 2018. године два авиона су летела изнад кањона Увца, а на уложену пријаву је одговорено да нема забране летова било где у Србији што се тиче птица и њихових гнездилишта.

Радаковић напомиње да су још 2010. године дали надлежним државним органима детаљне податке о концентрацијама птица, односно места са осетљивом фауном. Између осталог, ту је наведено да подручје југозападне Србије, управо због белоглавих супова, означено као подручје са осетљивом фауном.

Због тога је се у Зборнику ваздухопловних информација наводи да је за сваку активност изнад заштићених подручја неопходно прописивање услова под којима нека активност може да се спроведе, односно да буде забрањена.

Са друге стране, Карић наводи да је очигледно да такви прописани услови очигледно нису довољни да се заштити фауна и истиче да је изнад осетљивих подручја, попут кањона Увца, потребно прописати забрану летења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво