Када је Муја стигао у Београд био је 9. август

На данашњи дан, 9. августа 1937. године, у Зоолошки врт града Београда стигао је Муја, тренутно најстарији живи амерички алигатор на свету.

Међународна статистика је потврдила Мујин апсолутни светски рекорд у дуговечности алигатора који живе у контролисаним условима, наводи се у објави Београдског зоо-врта на Фејсбуку.

Ако је веровати тачности информација у тадашњој дневној штампи, београдско Време је 10. августа 1937. објавило да је Муја претходног дана у зоо-врт стигао као двогодишњак, мада на фотографији коју су објавили он делује знатно старије.

По проценама компетентних људи, мисли се да је тада већ имао десетак година.

Зоолошки врт у Београду је готово потпуно разорен 1941. и 1944. године, најпре приликом нацистичког, потом због савезничког бомбардовања. Тада су страдале готово све животиње.

Муја јачи од хиперинфлација, санкција, бомбардовања 

Затим су дошле деценије немара под комунистичком влашћу, па хиперинфлација, кризне године са непосредном ратном опасношћу, па и поновно бомбардовање 1999. године, а Муја је све то са лакоћом преживео.

Када је 2012. године добио гангрену десне предње ноге, ветеринари су морали да је ампутирају.

Упркос томе Муја је и данас живахан, нарочито када осети храну.  

Претпоставља се да је вај амерички алигатор (Alligator mississippiensis) сада стар вероватно и више од 90 година, а надамо се да ће га срећа и даље пратити и да ће још дуго поживети.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. авг 2020, 16:13) - Čisto sumnjam! [нерегистровани]

Ko zna koliko dvojnika...

su imali isto ime!

(понедељак, 10. авг 2020, 14:39) - Mila [нерегистровани]

nije tako idilicno

Preziveo je muceni Mujo i gadjanje ciglama i svim i svacim, gangrenu nije dobio od lepog zivota, valjda je jasno to. Samo mi jasno nije kako prezive u onom "bazenu" sa 2.5 litre vode :( Ako vec ne moze da ima bar slicne uslove koej bi imali u svom prirodnom stanistu, zasto zatvarati zivotinje? Da bi neosvescen narod isao i gledao mucenike? Zoo vrt ovaj je zlo vrt i svakim odlaskom tamo samo se jos produzava agonija tih jadnika svih :(

(недеља, 09. авг 2020, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

Lepota

Jos treba da se odusevljavam americkim reptilima?

(недеља, 09. авг 2020, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

E svasta

Pa ne mogu da verujem, isto godiste moje taste.

(недеља, 09. авг 2020, 12:11) - Zoo vrt [нерегистровани]

Videla sam njega

Ja bih rekla ostavite ga da živi i prirodi tamo gde je rođen. Ali sad ne znam ako može toliko star da prilagođava takvu promenu.

(недеља, 09. авг 2020, 11:36) - Miki [нерегистровани]

Cestitka

Ziveo Mujo jos sto godina, ma sta sto, dvesta!