Нова стабла уз столетне четинаре Великог парка у Крагујевцу

Велики парк је једно од најпрепознатљивијих места у Крагујевцу – плућа града, оаза зеленила и мира. Место сусретања и окупљања многобројних генерација више од једног века, брижљиво се чува и обнавља.

На месту некадашњег музичког павиљона, у централном делу парка, 1950. године, постављена је фонтана. У средишту је бронзана скулптура рањеника, а вода долази из шест лављих глава. Често на мети вандала, после дужег „сушног периода", поново жубори.

„Унутрашњост фонтане 'Рањеник', је такође офарбана. Изглед, оригинални изглед фонтане је задржан, тако да Крагујевчани у потпуности могу да уживају“, наглашава Андреја Илић из Јавно- комуналног предузећа „Шумадија“.

Једна од најстаријих зелених оаза у Србији, простире се на десет хектара. Уређена је као слободна композиција, по моделу француских паркова.

Велики или Горњи парк, отворен је, или како се тада говорило, предат грађанима на уживање 1898. године. Пешачке стазе се простиру кроз средину парка, а око њих су столетна стабла лишћара и четинара.

Ради „улепшавања вароши“, посађено је око 1.000 стабала кестена, липе, јавора, бора, формирани ружичњаци, постављене клупе. И данас се, његовој лепоти, само придодаје.

„Саставили смо неке форме украсних четинара, украсног шибља, украсних стабала, где је акценат бачен на црвену шљиву зато што има тај карактеристични црвени лист и лепо се слаже са зеленом околином“, наводи Биљана Тонић из ЈКП „Шумадија“.

Свако старо стабло брижљиво се негује, додају се и нове саднице, које ће за десетак година, формирати леп дрворед и хлад.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. авг 2020, 12:50) - zoran Kragujevac [нерегистровани]

lepa prica

Vaša reportaža je bas lepa i drago mi je da se iz našeg grada prikazuju lepi dogadjaji.
Ne slažem se sa čitaocem koji kaže da ima i polomljenih grana jer to nije tačno.
Deo koji je namenjen za šetnju sa drugim sadržajima je uredjen i vidi se da se o parku baš brine.
nije sve za kritiku !

(среда, 05. авг 2020, 22:47) - Zoran Beograd [нерегистровани]

Divni kragujevački park

Park je zaista divan i lepo što ste to zabeležili.
Često sam kod svojih prijatelja u tom gradu i to nam je omiljeno mesto za šetnju i odmor. ..
(среда, 05. авг 2020, 22:41) - ana Kragujevac [нерегистровани]

Lepo

Gospodine, nije hvalospev - nego je tako.
Da ste skoro prošli Velikim parkom, videli bi da je konačno proradila fontana i posadjene nove cvetne aleje sa drvoredima.


(среда, 05. авг 2020, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

e sad

sve sto su ovi brizljivi cuvari parka uradili raspalo se nakon par meseci a nova stabla nisu sadjena godinama, grane otpale sa postojecih stabala se mesecima, neretko i godinama tu zadrzavaju dok ih ne uklone. I cemu sada ovakav hvalospev kada svaki Kragujevcanin zna koliko se u park ne ulaze?