Нова стабла уз столетне четинаре Великог парка у Крагујевцу

Велики парк је једно од најпрепознатљивијих места у Крагујевцу – плућа града, оаза зеленила и мира. Место сусретања и окупљања многобројних генерација више од једног века, брижљиво се чува и обнавља.

На месту некадашњег музичког павиљона, у централном делу парка, 1950. године, постављена је фонтана. У средишту је бронзана скулптура рањеника, а вода долази из шест лављих глава. Често на мети вандала, после дужег „сушног периода", поново жубори.

„Унутрашњост фонтане 'Рањеник', је такође офарбана. Изглед, оригинални изглед фонтане је задржан, тако да Крагујевчани у потпуности могу да уживају“, наглашава Андреја Илић из Јавно- комуналног предузећа „Шумадија“.

Једна од најстаријих зелених оаза у Србији, простире се на десет хектара. Уређена је као слободна композиција, по моделу француских паркова.

Велики или Горњи парк, отворен је, или како се тада говорило, предат грађанима на уживање 1898. године. Пешачке стазе се простиру кроз средину парка, а око њих су столетна стабла лишћара и четинара.

Ради „улепшавања вароши“, посађено је око 1.000 стабала кестена, липе, јавора, бора, формирани ружичњаци, постављене клупе. И данас се, његовој лепоти, само придодаје.

„Саставили смо неке форме украсних четинара, украсног шибља, украсних стабала, где је акценат бачен на црвену шљиву зато што има тај карактеристични црвени лист и лепо се слаже са зеленом околином“, наводи Биљана Тонић из ЈКП „Шумадија“.

Свако старо стабло брижљиво се негује, додају се и нове саднице, које ће за десетак година, формирати леп дрворед и хлад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво