Ђердап – где је Дунав дубио планине и цивилизације настајале

Подручје Ђердапа Унеско је прогласио првим геопарком у Србији и уписао га на своју листу геопаркова – то значи да је јединствено, географски целовито подручје са локалитетима и пејзажем од међународног геолошког значаја и изузетним природним и културним наслеђем.

Национални парк Ђердап простире се на око 100 километара десне обале Дунава од Голупца до Караташа. Његова укупна површина је 93.000 хектара, од којих је 63.000 заштићена зона, што га чини највећим националним парком у Србији.

Насељава га чак 170 врста птица и 55 врста сисара. Кроз парк воде стазе различитих дужина, намењене планинарима, али и рекреативцима.

„Свако може да пронађе оно што му одговара. Да ли ће да шета двадесет минута, тридесет минута, или ће да одвоји читав дан, од пет, шест сати, да би изашао, на пример, на Велики Штрбац, највиши врх Мироча, на 768 метара“, каже Јелена Вујдић-Кречковић из Националног парка Ђердап.

Дунав је својом снагом дубоко исклесао снажне камене планине Јужних Карпата, где је, откривајући изузетне лепоте геонаслеђа, оставио иза себе књигу геолошке еволуције Земље.

У Ђердапској клисури, најдужој у Европи, Дунав је на свом путу кроз Србију најужи, најдубљи и свакако најлепши. Али, посетиоце овде очекују и друге, скривене лепоте.

„Након тога могу слободно да обиђу Рајкову пећину, која је најдужа уређена пећина у Србији. Такође и Ваља прераст, камени мост, споменик природе, Бели изворац, комплекс водопада“, објашњава Предраг Радаковић, директор ТО Доњи Милановац.

Раскршће цивилизација

У Националном парку Ђердап преплићу се природне лепоте, различите цивилизације и културно историјски споменици, попут Голубачког града и Трајанове табле. Овај простор дом је и лепенаца, становника неолитског насеља Лепенски вир.

„Ђердап је и званично једно од најстаријих насељених подручја на тлу Европе и сматрамо да смо ми, као један сегмент тог културног наслеђа допринели да читаво ово подручје буде што атрактивније“, истиче Владимир Нојковић, директор Туристичког простора Лепенски вир.

Проглашење Ђердапске клисуре и њеног залеђа, делова планинских масива Кучај и Мироч, за прво подручје у Србији које је уписано на листу глобалне мреже геопаркова Унеска, резултат је вишегодишњег рада и ангажовања државних органа и стручњака.

Први геопарк у Србији, простире се на 1.330 квадратних километара, а носилац активности у њему биће Јавно предузеће Национални парк Ђердап.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се