Ретка врста Крос Ривер горила није нестала, насељава планине Нигерије и Камеруна

Активисти за заштиту дивљих животиња направили су прве фотографије ретких Крос Ривер горила, на планини Мбе на југу Нигерије.

Захваљујући напорима активиста за заштиту дивљих животиња направљене су фотографије, које су доказ да ова подврста није изумрла, као што се то раније претпостављало. Опстанак подврсте био је угрожен деценијама уназад, и то највише због лова, а у нешто мањој мери и нестајањем њиховог природног станишта услед крчења шума ради бављења пољопривредом.

Професор Џон Етес са Градског универзитета у Њујорку и приматолог који је помогао у успостављању напора за очување горила пре више од две деценије, био је узбуђен због нових слика. "Било је сјајно видети ... доказе да се ове гориле на овим планинама успешно репродукују јер је у прошлости било тако мало слика",истакао је професор.

Такође је додао да се врло мало зна о томе шта се дешава са размножавањем ове подврсте, тако да је видети много младих животиња позитиван знак.

Горилама не прети изумирање, већ се и даље размножавају, истакли су научници.

Како наводе из Друштва за заштиту дивљих животиња, у изолованм планинсом подручју у Нигерији и Камеруну било је само око 300 крос ривер горила.

Активисти још не знају тачан број горила који тренутно живи у овој области и покушавају да их прате већ неко време.

Око 50 камера постављено је још 2012. године у областима које ове животиње насељавају, али је ове гориле јако тешко снимити, док њихови младунци никада до сада нису ухваћени на камерама.
Савез девет локалних заједница сарађује са Друштвом за заштиту дивљих животиња још од пре две деценије како би помогли заштиту Крос Ривер горила.

Крос Ривер гориле поново су откривене током осамдесетих година прошлог века, када је око 100 њих запажено у Нигерији, а око 200 у Камеруну.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 08. јул 2020, 19:58) - Srbija [нерегистровани]

Bravo za gorile

Jedna lepa vest koja tako odudara od onoga čime smo svakodnevno zatrpavani, pokazuje da na svetu ima tema koje više zaslužuju našu pažnju, koje nam mogu proširiti vidike i ulepšati svakodnevicu.