Сибир опет обара температурне рекорде

У Сибиру је постигнут нови рекорд јер су просечне температуре у јуну, другу годину заредом, значајно повећане, тврде забринути климатолози.

Просечне температуре на копну прошлог месеца биле су изнад уобичајених, наводи се у месечном извештају европске агенције за осматрање Земље "Коперник".  

„Оно што забрињава је да се Арктик загрева брже од остатка света", рекао је Карло Буонтемпо, директор Службе за климатске промене "Коперника".

"Изузетно високе температуре у Сибиру које су се догодиле у јуну 2020. једнако су разлог за забринутост", додао је.

Оваква ситуација доводи до повећања емисије метана, гасова са ефектом стаклене баште, наводи се у раду истраживача са Универзитета у Индијани.

Метан, заробљен у органској материји која је на дну арктичких језера, излази у атмосферу када језера остану без леда. Количина метана коју ослобађају арктичка језера могла би се повећати за чак 60 одсто укупног метана који се ослобађа због топљења у арктичкој регији до краја века, открили су истраживачи.

Према "Копернику", температуре су у региону веома варирале. Топлотни талас у западном Сибиру попустио је у јуну, али су на руском истоку забележене необично високе температуре. Метеоролошка станица у граду Верхојанск, у источном Сибиру, регистровала је 20. јуна нови рекорд за регион - 38 степени Целзијуса.

Ветрови, пожари и суше 

Буонтемпо је рекао да многи фактори доприносе високим температурама. Промена обрасца "понашања ветрова" допринела је благим зимским и пролећним температурама над западним Сибиром и високим температурама над северним Сибиром, преносе агенције.

Подаци сателита показују да су снежни покривач и влага тла достигли рекордне нивое за јун на Сибиру, на Арктику.

Научници такође верују да је суво тло допринело повећаној активности пожара, која је прошлог месеца надмашила претходни рекорд, постављен у јуну 2019. Они су концентрисани на крајњем североистоку Сибира. 

"Више температуре и суше, пружају идеалне услове за пожаре", рекао је Марк Парингтон, виши научник у служби за надгледање атмосфере у "Коперникусу". Ако се овогодишњи пожари наставе темпом као и прошле године, „могли бисмо да имамо интензивну активност у наредних неколико недеља", додали су истраживачи.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво