Србија је сада дом за две нове врсте птица

У мају и јуну ове године истраживачи из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије пратили су птице на подручју Сјеничко-пештерске висоравни. Азијски златни вивак, који насељава хладну тундру у источној Азији и Аљасци, нова је врста птице у Србији, а по први пут је током гнездилишне сезоне потврђено је присуство малог барског петлића.

Сјеничко-пештерска висораван највеће је крашко поље у Србији. Красе га непрегледна поља пашњака и ливада на којима тренутно пасе око 100.000 грла оваца, говеда и коња. Подручје има специфичну климу коју одликују снежни и изузетно хладни зимски месеци, због чега га називају „српски Сибир“.

Приликом обиласка акумулационог језера између села Карајукића Бунари и Браћак истраживачи су 15. јуна забележили нову врсту птице за Србију – азијског златног вивка (Pluvialis fulva). Одрасла птица фотографисана је док се одмарала на травнатој обали језера. Свега два дана раније на истом језеру откривене су две територије малог барског петлића (Zapornia pusilla), што је први случај бележења ова врсте током гнездилишне сезоне у Србији.

Азијски златни вивак насељава далеке пределе тундри у источној Азији и Аљасци. Светска популација је у опадању, а процењује се на 190-250.000 јединки. У Европи је врло редак посетилац, а основни разлог је то што се зимовалишта налазе дуж приобаља Тихог и Индијског океана.

Мали барски петлић је мистериозна мочварна кока величине чворка која до сада није потврђена као гнездарица Србије, пре свега због начина живота и специфичних станишта која насељава. Врста је углавном активна ноћу и оглашава се веома слично жабама у великим травнатим мочварама. Присуство малог барског петлића у Србији са сигурношћу је поврђено тек 2018. иако је до тада више пута наводно бележен, углавном у Војводини.

Истраживања птица Пештера Друштво за заштиту и проучавање птица Србије ове године спроводи у оквиру пројекта „Заштитимо водена станишта Пештера“ кога финансира фондација „Euronatur" из Немачке, уз подршку Туристичке организације Сјенице, стараоца Специјалног резервата природе „Пештерско поље“.

Пројекат има за циљ да установи степен угрожавања природних мочварних и тресавских станишта која су под утицајем индустријског ископавања тресета.

Значај подручја препознат је и ван граница Србије будући да оно ужива статусе Међународног значајног подручја за птице, Међународно значајног станишта биљака, Одабраног подручја за дневне лептире у Србији, Влажног станишта од међународног значаја (РАМСАР), а део је и ЕМЕРАЛД еколошке мреже Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво