Да ли ће коале нестати до 2050. године

У аустралијској држави Нови Јужни Велс коале би могле да нестану до 2050. године ако влада одмах не интервенише како би заштитила њих и њихово станиште.

Крчење земљишта за потребе пољопривреде, урбани развој, рударство и шумарство били су највећи фактор фрагментације и губитка станишта за животиње у Новом Јужном Велсу у Аустралији, држави са највећим бројем становника у протеклих неколико деценија.

Пожари који су крајем године опустошили Аустралију уништили су скоро четвртину станишта за коале.

"Докази не могу бити јаснији.Једини начин на који ће унуци наше деце видети коалу у дивљини у Новом Јужном Велсу биће када влада поступи по препорукама одбора", наводи се у коначном извештају на 311 страница истраге.

Извештај, који је наручила вишестраначка скупштинска комисија, даје 42 препоруке, укључујући хитан попис становништва, који даје предност заштити животиња у планирању урбаног развоја и повећава средства за очување станишта.

Стјуарт Бланк, менаџер чишћења и обнове земљишта при Светском фонду за заштиту природе Аустралије, позвао је владу да поштује препоруке и појача заштиту станишта животиња.

„Светски фонд за заштиту природе Аустралије позива премијера Новог Јужног Велса да напише законе о рашчишћавању земљишта како би се заштитило станиште за коале, повећало финансирање пољопривредника који активно чувају дрвеће где живе коале. Потребно је и да се забрани сеча шума и плантажа у којима живе коале", истакао је Стјуарт Бланк.

број коментара 0 Пошаљи коментар