Зелена оаза Њујорка: Ботаничка башта у Бруклину

Ботаничка башта у Бруклину подигнута је још 1910. године, а изгледа као необичан музеј у коме се поставке непрестано мењају. У башти увек има нових облика и боја.

У великим градовима, као што је Њујорк, бетонска џунгла не оставља простор за биљке, па су ботаничке баште мале оазе и једина веза са природом.

У овој башти преплићу се разнолики пејзажи, вртови, ружичњаци, као и алеја јапанске трешње која током цветања у пролеће читав крај обоји нијансама ружичасте боје. Башта се простире на површини од 20 хектара и у њој је посађено више од десет хиљада различитих биљних врста.

Башта је резервисана и за бројне активности, укључујући и јогу, као вид опуштања у природи. Има тринаест вртова, много колекција цвећа и конзерваторијум.

Посетиоци у зимским данима најрадије шетају кроз пустињски павиљон. У оквиру баште налази се и ароматични врт, који је посађен наменски за људе са оштећеним видом, јер их посетиоци могу осетити чулом мириса.

Посебно место има зграда Центра за посетиоце, грађена у необичном закривљеном стилу. Кров центра је зелен и има систем за сакупљање кишнице, па је потрошња воде која се користи за заливање сведена на минимум.

Читава зграда греје се коришћењем термалне масе, а то је један од услова одрживости. Зидови зграде су стаклени, па је унутар зграде светлост природна.

У згради се често одржавају занимљиве пројекције филмова и предавања.

број коментара 0 Пошаљи коментар