Из бачке фазанерије 200.000 птица годишње одлети за Европу

У Бачком селу Бач дуже од пола века успешно ради највећа фазанерија на Балкану, у којој се годишње одгаја око 200.000 фазана годишње. Последњих година за те птице веома су заинтересована и наша и европска ловачка друштва.

Фазанерија се простире на 46 хектара од чега 26 хектара чине волијере за узгој и подивљавање фазана. У фазанерији је стално запослено десет радника, а током узгоја још толико сезонаца.

„Овде је радио и мој отац и ја сам наследио њега, овде сам три деценије, велику љубав имам према овим малим животињицама“, каже Раша Тарић из Бача.

У протеклих десет година производња фазана се кретала од 120.000 до 160.000 једнодневних фазана од којих се купцима широм Европе испоручи од 90.000 до 110.000 јединки различите старости.

„То је тежак и мукотрпан посао који почиње формирањем матичног јата, скупљањем јаја улагањем у инкубаторе где пилићи бораве 26 дана“, испричао је ветеринар Драган Амиџић.

И поред бројних проблема који прате производњу, запослени успешно одолевају изазовима.

„Успели смо да кренемо са овом врло специфичном производњом коју сте видели, где се један део одвија под ведрим небом, тако да мислим да ћемо за предстојећи период имати завидне резултате“, наводи Слободан Петер, заступник огранка „Ловотурс Војводинашуме“.

Дуже од пет деценија фазани са ове фарме сваке јесени одлазе у ловишта широм Европе. Захтеви купаца су троструко већи, али запослени верују да ће наредних година још повећати производњу и удовољити захтевима тржишта.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво