Ниво мора све је виши, истопило се око 5 милијарди тона леда

Ледени глечери на Антарктику и Гренланду убрзано се топе, наводи се у најновијим истраживањима америчке свемирске агенције.

Топљење леда у поларним областима све је веће. У најновијим подацима америчке свемирске агенције наводи се колика је количина леда нестала и истопила се у близини земљиних полова.

У периоду између 2003. и 2019. године, у поларним областима отопило се око 5 милијарди тона леда, а ниво мора подигао се за 14 милиметара.

Количина отопљеног леда могла би да напуни водом језеро Мичиген у Америци.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мај 2020, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Nevidjeni gubitak pitke vode

Voda koja je zarobljena u polarnom ledu je slatka, tj. moze da se pije.
Vinston Cercil je u ratu imao bizarnu ideju da Britanci odlome santu leda dugacku pet kilometara i na njoj uspostave aerodrom, koji bi stitio konvoje za Rusiju. Nije realizovano jer je tada bilo tehnicki prezahtevno. Sedamdesetih godina su Saudijci imali planove da odlome sante leda od polarne kape i da tegle remorkerima u Arabiju, gde bi ih topili i pretvarali u pitku vodu. Takodje nije realizovano, jer su se pojavile druge jeftinije opcije.
Ali u vremenu kada je Zemlja prenaseljena, resursi nedostaju, a led se prirodno topi i pitka voda se kvari mesanjem sa morskom, mogao bi neko da se seti starih planova. Da odvlacimo sante u pustinjske predele ili da cekamo Gejtsove vakcine?