Изолација је многе навела да се врате своме старом хобију – баштованству

Овог пролећа многи су открили нови хоби, а на лето ће уживати у његовим плодовима. Да је потражња за расадом и цвећем била велика сведочи и податак да су расадници овог пролећа потпуно испражњени.

„Не примамо поруџбине сви расади су распродати“ – све чешће су објаве на сајтовима оних који се баве продајом у расадницима. Током целе недеље биле су гужве, али највише се ипак продаје пред викенд.

„Овогодишња продаја у односу на прошлу годину је много већа, а и потражња је много већа. Још од марта месеца дошло је до наглог пораста потражње за расадом. Нагле су биле резервације, што тумачимо да су људи због настале ситуације пожелели да неко своје заборављено парче земље претворе у своју мини башту и сами производе плодове за личну употребу“, каже Мерима Главинић, инжењер пејзажне архитектуре.

Сади се у баштама, али и терасе и прозори су озеленели. Највише се купују парадајз, краставац и паприка, али више се траже и целер и патлиџан. Има и оних који се надају да ће се током лета расхлађивати својим дињама и лубеницама.

„Људи су куповали чери парадајз без обзира да ли имају баште, већ узгајају и на терасама, а у понуди је ове године био и жути и црни чери парадајз“, додаје Главинићева.

А онима који су успели да дођу до расада саветује се да с обзиром да се расад производи у затвореним и заштићеним просторијама, пре садње, потребно је прво повремено износити расаду како би се навикла на спољне тепературе. Мај је идеално време за садњу, јер је топло, нема опасности од мразева и има довољно влаге.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво