Коначно "усликан" после 150 година - мрки медвед прошетао парком на северу Шпаније

Мрки медвед примећен је како пролази кроз слабо насељен предео северозападне Шпаније, први пут после 150 година, захваљујући низу постављених камера и уз мало среће.

Снимци животиње добијени су захваљујући камерама које је поставила екипа која је снимала филм Планина или смрт у националном парку "Инвернадеиро" у провинцији Галиција. 

Ово подручје је станиште вукова, јелена и дивљих свиња, и верује се да је ово први пут да је мрки медвед виђен након више од једног века.

"Медвед, мужјак старости између три и пет година, вероватно је први који је прошао кроз ову регију у последњих 150 година. Године очувања природе у националном парку, омогућиле су му да постане погодно станиште за мрког медведа", наводе у продуцентској кући "Цајтун филмс".

Према мишљењу локалног становништва, медвед је вероватно провео читаву зиму у парку - након што је кренуо на југ.

Мрки медведи су заштићена врста у Шпанији од 1973. године. У настојању да консолидују популацију медведа на Пиринејима између Француске и Шпаније, последње две деценије доведени су медведи из Словеније.

Један од медведа - познат као Гојат, што на домаћем дијалекту значи „дечко", наљутио је пољопривреднике на северозападу Каталоније због узнемиравања коња, оваца и коза и рушења кошница.

Сматра се да је Гојат одговоран и за низ недавних напада на овце у суседном региону Арагон, где постоје иницијативе за његово уклањање из тог подручја.

број коментара 0 Пошаљи коментар