Аустралијанци пуштају у дивљину коале повређене у пожарима

Један број опорављених коала које су биле повређене у пожарима у Аустралији 2019. године, пуштен је у дивљину. Стручњаци се надају да ће на слободи, ове животиње бити у стању да одржавају своју популацију.

Животиње су се лечиле у јединој болници на свету намењеној коалама, која је смештена у једном градићу поред Новог Јужног Велса. 

Због незапамћених суша и пожара у Аустралији, популација коала се толико смањила да су из удружења за заштиту животиња упозорили да се могу сматрати „функционално изумрлим". 

Једна од најпознатијих из групе излечених коала је Анвен, женка чије су фотографије постале врло популарне на друштвеним мрежама. Опекотине које је задобила прекривале су 90 одсто њеног тела.

Била је трећи пацијент примљен у болницу за коале у октобру 2019. године. Сада се придружује коалама које су пресељене у природни резерват „Лејк Инес" у Новом Јужном Велсу.

Анвен је једна од 26 коала која ће се вратити у своје станиште у оквиру од само недељу дана. Запослени у болници пажљиво су размотрили узраст и пол коала које враћају у природу, како би заједница добро функционисала, нарочито због тога што се надају да ће животиње размножавањем, одржавати своју популацију у дивљини.

„Док се сви суочавамо са тешким и несигурним временима, ова невероватна прича о нади служи као подсећање на отпорност наше невероватне флоре и фауне, али и људи", изјавила је Филипа Харисон испред Државне туристичке организације Аустралије.

Грађани Аустралије, коју су прво погодиле природне катастрофе, а затим и пандемија коронавируса, коначно су обрадовале неке лепе вести.

Заговорници заштите животне средине из иностранства у току пандемије углавном не могу да путују за Аустралију, али постоје начини да се опоравак коала подржи путем сајтова, друштвених мрежа и онлајн донација.

број коментара 0 Пошаљи коментар