Доказано: И кућне и велике мачке могу бити заражене коронавирусом

Власнике кућних љубимаца дуго је бринуло да ли они могу оболети од коронавируса, али сада је потврђено - домаће мачке могу бити заражене и показавати симптоме болести, преноси Би-Би-Си.

Kако је наведено, две мачке у држави Њујорк биле су позитивне на тесту на коронавирус, након што су показале благе респираторне тегобе, саопштили су из Министарства пољопривреде САД (УСДА) и Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Случајеви нису повезани, односно мачке нису биле у истој породици. Није потврђено да је ико од људи који су живели са првом мачком позитиван од коронавирус, па се сматра да га је мачка добила од члана домаћинства који је био без симптома или од некога изван њихове куће.

ЦДЦ и УСДА позвали су људе да не напуштају своје љубимце, јер, како је истакнуто, „нема доказа да кућни љубимци имају улогу у ширењу вируса у САД“.

Уместо тога, они препоручују држање мачака у затвореним просторима где је то могуће.

Ово нису прве животиње у САД које су заражене коронавирусом. Раније је тигар у зоолошком врту у Њујорку био позитиван на тесту.

Такође, једна мачка у Хонг Kонгу је крајем марта била заражена коронавирусом, али није показивала симптоме.

У међувремену, још седам животиња из породице мачака у њујоршком зоолошком врту Бронкс позитивно је тестирано на присуство коронавируса, преноси Си-Ен-Ен. 

Три тигра и три афричка лава показали су симптоме почетком априла када је зоолошки врт објавио да је малајски тигар, позитиван на коронавирус. Још један тигар је такође тестиран са позитивним резултатом, иако није показао симптоме.

У зоолошком врту кажу да се свих осам животиња понаша нормално и да једу добро.

Мачке је вероватно, како преносе медији, заразио члан особља, мада није јасно како се то догодило.

Зоолошки вртови у Њујорку су затворени од 16. марта.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. апр 2020, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

hm

i za covid 19 u startu se smatralo da ne moze da se prenese sa coveka na coveka pa se ispostavilo da moze ;) macke cuvajte se ;) nosite maske ljudi mogu da vas zaraze a i vi naravno njih ako se ljubite :P

(четвртак, 23. апр 2020, 15:34) - anonymous [нерегистровани]

Maciji kasalj

Polako izlazi na videlo istina o virusu korona: da je to u stvari maciji kasalj.