Не желимо да утихне цвркут птица, чувајмо нашу планету

Дан планете Земље обележава се у више од 150 држава света сваког 22. априла. На датум који су утврдиле Уједињене нације, и ове године, 50. пут, људска цивилизација се опомиње на неодговоран однос према животној средини, уз позив на глобалну акцију проналажења рецепата за одржив развој, уз зелену енергију и циркуларну економију.

Закувавање - Америчка књижевница Рејчел Карсон је 1962. године објавила књигу Тихо пролеће у којој описује свет без цвркута птица.

 

Рејчел Карсон и аутори попут Алда Леополда, у својим делима указују на опасности од пестицида и гасова са ефектом стаклене баште, припремајући тако друштво за другачији поглед на однос према природи.

Калифорнијске плаже - Године 1970. први пут је обележен Дан планете Земље, а повод за утврђивање датума, биле су загађене калифорнијске плаже. Разлог: загађење воде, ваздуха и тла из индустријских и енергетских постројења. 

Млади, а посебно студенти, почели су са протестима због неодговорног односа према природи.

Политика - Под притиском јавности и више милиона људи који протестују на улицама бројних градова у Америци, Конгрес и Сенат у САД прекидају рад - 22. априла 1970.

Америчко друштво - Пре 50 година, 22. априла, читав дан у САД био је посвећен екологији. У школама су одржавани часови о заштити животне средине.

Два здравља - Ове године Дан планете Земље обележава се темом „Позив на климатску акцију". Иако је у центру светске пажње борба против коронавируса, апелује се на јачу свест о важности климатских промена за очување биодиверзитета али и здравља.

Истиче се да су „у доба када нам прете две велике опасности - ковид 19 и глобално загревање, подједнако угрожени и људско и здравље планете”.

Учествовање - На званичном сајту Дана планете Земље, сви становници света, позивају се да активно обележе овај дан и ове године.

Онлајн се током читавог дана одржавају конференције, дебате, перформанси и емитују едукативни видео-материјали.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. апр 2020, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

Plastika

Da, zatrpajmo planetu gumenim rukavicama i maskama za jednokratnu upotrebu.