У борби са коронавирусом, побеђује пластика

Како се коронавирус ширио планетом тако је растао и страх од преноса заразе, укључујући и онај преко хране. Цегери више нису у моди, зелену салату нема ко да купи па завршава на отпаду или у најбољем случају као сточна храна. Ту су и маске, рукавице, визири за лице који после употребе завршавају у смећу због чега индустрија пластике трља руке јер коронавирус најављује њен велики повратак.

Месец дана након што је Европска комисија покренула амбициозни пакет да пређе из културе бацања на економију рециклаже, пандемија коронавируса довела је до стварања брда пластичног отпада, али и тона труле хране.

Европска амбиција да буде мање расипна управо је наишла на проверу реалности са кризом изазваном коронавирусом.

"Људи више немају веру у производе без паковања", каже индустријски лобиста.

Сакупљачи смећа широм света приметили су рекордни пораст кућног отпада - са приметним порастом неотворене хране.

Градови широм европског блока престали су са рециклирањем отпада из камиона због недостатка особља и страха од контаминираног отпада, при чему је много рециклажних материјала сада спаљено или одлагано на депоније.

Одбачене маске и рукавице могу се видети свуда, па и по улицама и степеништима стамбених зграда. 

У Белгији, Немачкој и Холандији, пољопривредници су морали да униште милионе тона непродатог кромпира, јер људи не могу да једу помфрит у ресторанима и баровима.

Произвођач из војвођанског Руског Крстура нахранио је овце са 3.000 главица зелене салате, јер није имао ко да их купи.

Криза је такође довела до пораста пластике за једнократну употребу. У супермаркетима широм континента, хлеб, воће и поврће вакумирани су у пластичну амбалажу - а људи заокупљени страхом од смртоносне болести не брину због тога.

„Људи се сада више фокусирају на хигијенске и дуготрајне аспекте када су у питању храна и поврће”, рекла је Мара Ханцкер, директор немачког лобија за пластичну амбалажу, додајући да „људи немају више поверење у производе који нису запаковани”.

Док смеће расте, индустрија амбалаже види своју шансу. Европска лобистичка група произвођача пластике жели да Европска комисија и земље чланице одгоде надолазеће прописе и укину све забране неких пластичних предмета за једнократну употребу.

Истраживање Блумберга показује да забринутост „око хигијене хране због ковида 19 може повећати интензитет пластичне амбалаже, и тиме поништити ранији еколошки напредак”.

Кесе преузеле примат од цегера 

Индустрија пластичних кеса, хранећи се страхом људи, прокламује да је пластика за једнократну употребу хигијенскија од оних за вишекратну употребу, иако за то нема доказа.

Еколошки прихватљивија алтернатива чаша и кеса за вишекратну употребу сада се сматра претњом по здравље.

Неки европски трговци забранили су купцима употребу личне амбалаже за храну како би се избегли ризици од контаминације.

Примера за то је безброј, почевши од оног да је светски ланац кафетерија "Старбакс" још на почетку пандемије замолио потрошаче да више не доносе своје шоље. Политика фирме да даје попуста за оне који користе вишекратне шоље уместо једнократних пала је у воду.

У САД су неке државе забраниле кесе за вишекратну употребу након неутемељених тврдњи да су оне горе од пластичних за ширење коронавируса.

Ипак, ЕУ и националне агенције за сигурност хране кажу да нема доказа да су храна или амбалажа хране повезани са преношењем ковида 19. 

Страх од преношења вируса своје утемељење нашао је, између осталог, у студији америчког Националног института за здравље, која је открила да вирус на појединим површинама може преживети и до три дана, али научници кажу да су ти страхови преувеличани.

Шеф одељења за биолошку безбедност у Немачком савезном институту за процену ризика Карстен Ноклер рекла је за Политико да "ако правите такве студије, морате да користите релативно велику количину вируса да бисте на крају мерили ефекат. Овај доказ није у складу са реалним условима".

И поред тога пластичне чаше, сламчице и кесе вероватно неће још изаћи из нашег свакодневног живота, бар док коронавирус не нестане и не буде заборављен.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво