Полиција у Индији успела да склони људе са улица, али не може мајмуне

Двонедељни полицијски час у трајању од 24 сата уведен у Индији због епидемије коронавируса смањио је загађење ваздуха за 70 одсто, тако да се први пут после 30 година могу видети врхови Химлаја са удаљености од 200 километара. Улице су опустеле од људи, али су на њих похрлиле разне дивље животиње.

Смањењем броја аутомобила на улици, осим што су нестале велике саобраћајне гужве, ваздух је постао толико чист да су становници Индије, по први пут после 30 година, угледали Хималаје које иначе сакрива густи смог.

„Скоро четири милиона мопеда је свакодневно ван употребе и милиони возила. Ваздух је чист, контроле честе, а пропуштамо само хитне случајеве“, каже Шири Парабат, шеф полиције у Мумбају.

Стотине мајмуна изашло је на улице широм Индије и тако искористило недостатак гужве, пошто се земља већ недељу дана налази у потпуној блокади. У финансијској престоници, Мумбају, виђени су и паунови који су се попели на аутомобиле, а у Делхију су виђени бројни мајмуни који са кравама и псима луталицама крстаре престоницом.

„Ситуација уопште није наивна, нарочито када патрола налети на чопор мајмуна. Они су агресивни и гладни. Једу све што стигну, од украсног сочног цвећа до воћа и поврћа које није на време склоњено са улице. Када су групе веће пуца се у ваздух или се бацају димне бомбе да бисмо их растерали“, додаје Парабат.

Полиција је пронашла још једну методу за терање мајмуна из центра града. Полицајци се прерушавају у животиње и тако их терају. Мајмуне је забрањено убијати, као и остале животиње које залутају у град јер се не налазе у шуми. У појединим селима много више страхују од посета тигрова који су ове године веома активни.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 14. апр 2020, 08:51) - Grkinja [нерегистровани]

U gradovima Indije

Super je što konačno životinje mogu da šetaju slobodna u gradovima.:) I ništa nemam protiv majmuna što jedu sve, i mi sve voće jedemo, sad nam su one krive? Ipak zanima me da li mogu da budu zaražene od korone? Bolje vlada da ganja one tigrove što su opasne za svakoga, da ih stavi negde bezbedno i da ih hrani tamo.