Модроврана птица селица зиму проводи у Африци

Центар за маркирање животиња, који ради при Природњачком музеју из Београда почетком марта примио је изванредну вест из далеке Африке. Јединка модровране, која је у Србији ради праћења сеобе обележена ножним прстеновима, пронађена је на фарми у близини Отјиваронга у Намибији. Локални фармер спасао је изнемоглу шарену птицу која је потом допремљена у намибијски центар за опоравак дивљих животиња.

Модроврана је на левој нози носила метални прстен са ознакама Mus Belgrade и бројевима 304956, а на десној пластични жути прстен са црним натписом ВW3. Њу је као младунца на гнезду 12. јула 2019.године у околини Бачке Тополе обележио орнитолог Јожеф Шихелник.

Птица је пронађена након путовања које је трајало 231 дан на удаљености од чак 7.368 километара од места излегања. Према сазнањима др Далиборке Станковић која ради у Центру за маркирање животиња, ово је први пут да је у Србији обележена модроврана пронађена на толикој удаљености и у том делу света.

Након тронедељног опоравка птица је 17. марта пуштена на слободу, а орнитолози очекују да ће се након дуге пролећне сеобе вратити у близину места излегања где би могла да започне гнежђење.

Модроврана је селица која зиму проводи у подсахарској Африци. У Србију долазу крајем априла, а напушта је крајем септембра. То је птица величине градског голуба која се гнезди на отвореним стаништима. Гнезда смешта у дупље старих стабала и лесних одсека, а храни се крупним инсектима, малим гмизавцима, водоземцима и сисарима. Угрожена је нестајањем станишта услед интензивирања пољопривреде, смањењем броја стабала са одговарајућим дупљама, интензивним коришћењем пестицида и криволовом на сеоби.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, са својим локалним партнерима, већ 17 година ради на активној заштити националне популације модровране. За то време, кроз програм постављања дрвених кутија за гнежђење, војвођанска популација повећана је са 15 на више од 250 парова, што представља највећи успех у заштити угрожених врста птица у Србији.

Осим у Војводини, кутије за гнежђење постављене су широм Неготинске крајине и у околини Београда.

Истраживачи из Италије су, захваљујући сателитском праћењу, открили да модровране прелећу Сахару на висини од 4.000 метара брзином од чак 113 километара на час.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. апр 2020, 01:06) - Ornitolog [нерегистровани]

Putnici

Ptice na seobi ne lepe pravolinijski kao avioni. One koriste koridore na kojima se odmaraju, hrane, poje. Kada stignu na lokaciju gde zimuju, one i se i tamo kreću i menjaju boravišta u skladu sa uslovima sredine. Ako nema hrane, ako je velika žega ili suša, moraju da se pomeraju, nekada i po više hiljada kilometara. Brzina preleta preko Sahare je zabeležena od strane kolega iz Italije. Naravno da će ptice hteti da hitro prelete Saharu jer tamo nema niti hrane niti vode niti skloništa, a to znači smrt. Ostatak puta ne moraju toliko da žure. Jesenja seoba sporije teče od prolećne zato što ptice ne moraju da žure na gnezdilišta kako bi što pre zauzele najbolje lokacije, nisu na udaru hormona.

(четвртак, 09. апр 2020, 01:02) - Ornitolog [нерегистровани]

seoba

Prema podacima od prstenovanih ptica modrovrane žive do 10 godina. Svake godine po dva puta one preleću po nekoliko hiljada kilometara u jednom i drugom smeru.

(среда, 08. апр 2020, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Re: Nešto ne štima

Ma ništa ne štima.
Krajem septembra krenula za Afriku, putovala 231 dan, a u međuvremenu u martu je našli u Namibiji ...
E sad, u kom pravcu je išla kada su je našli u Namibiji? Da se nije u međuvremenu vraćala u Srbiju po ključ od stana ... ako ga je zaboravila ... ;D
Ej pusta matematika, voda je odnela!

(среда, 08. апр 2020, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Setace na keju

Treba uneti zakon posebno da oni koji setaju na keju parkovima da i njih kazne na licu mesta a ne mi posteni koji sedimo kuci bicemo kaznjeni ceo vikend.Ja zivim u prizemlje ne vidim nikog danima na 20 kvadrati i jos sam ziva i zbog njih i kaznjena....

(среда, 08. апр 2020, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

Nešto ne štima.

Tačno da nešto ne štima.

(среда, 08. апр 2020, 13:14) - Grkinja [нерегистровани]

Info

Mene još zanima koliko dugo ova ptica živi jel joj takav put jedini u životu?

(среда, 08. апр 2020, 13:12) - Grkinja [нерегистровани]

Srećan put ptico

Haha a šta ste vi mislili, da samo mi idemo na raspust? :) E zato volim čitati RTS, jer uvek ima zanimljive vesti! Svet nije samo tuga i problemi nego i nova saznanja.:)

(среда, 08. апр 2020, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Nesto ne stima

Leti brzinom od 113 km/h, a putovanje trajalo 231 dan? Po logici putovanje nije trajalo duze od 10-15 dana sve sa odmorima i spavanjem. Ovako ispada da je od septembra do aprila letila za Afriku, kako ce se onda u aprilu opet vratiti u Evropu?:)

(среда, 08. апр 2020, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

U svetlu ovog, današnjeg

Globalizam u ptica je trajna kategorija, ništa mi ne možemo da sprečimo