Шенџен постао први кинески град који је забранио конзумацију псећег и мачјег меса

Шенџен, технолошки центар у јужној кинеској покрајини Гуангдунг, постао је први кинески град који је забранио продају и конзумацију меса паса и мачака.

После избијања пандемије новог соја коронавируса за коју се сумња да је потекла од дивљих животиња чије се месо продаје на многим пијацама широм Кине, власти најмногољудније земље на свету забраниле су трговину и конзумацију меса дивљих животиња.

Шенџен је отишао и корак даље, проширујући забрану и на месо паса и мачака. Нови закон ступа на снагу од 1. маја.

Тридесет милиона паса се због меса годишње убије широм Азије, кажу групе за заштиту животиња.

Међутим, како Би-Би-Си наводи, пракса конзумације псећег меса у Кини није толико уобичајена, а већина Кинеза никада није окусила месо паса или мачака.

„Пси и мачке су као љубимци успоставили много блискији однос са људима него друге животиње и забрана конзумирања њиховог меса је уобичајена пракса у свим развијеним земљама и у Хонгконгу и на Тајвану", саопштиле су власти Шенџена, преноси Ројтерс.

Прекретница у борби против бруталне трговине

Група за заштиту животиња "Humane Society International" (ХСИ) похвалила је потез, наводећи да је забрана у сагласности са духом човечанства и људске цивилизације.

„Ово би заиста могла да буде прекретница у напорима да се прекине брутална трговина којом се убија око десет милиона паса и четири милиона мачака у Кини сваке године“, рекао је Петер Ли, стручњак и члан ХСИ.

У фебруару, кинеске власти су забраниле трговину и конзумацију меса дивљих животиња, што је била директна последица сумњи да је извор заразе коронавирусом, која је касније прерасла у глобалну пандемију, највероватније била пијаца са месом дивљих животиња у Вухану.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 03. апр 2020, 06:32) - Dr noja [нерегистровани]

Dr noja

Idemo, italija

(четвртак, 02. апр 2020, 20:52) - Ivan [нерегистровани]

Hloroquin

a kad se krece u proizvodnju leka Hloroquina?

(четвртак, 02. апр 2020, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

Razlicite kulture, razliciti obicaji

Tako je za hinduse neverovatan nas odnos prema kravama i teladima a muslimanima nasa opsjednutost za svinjetinom.

(четвртак, 02. апр 2020, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

Hmm hmm

A jesi li vidio gdje prasadima rezu repove, kravama rogove, kokoskama kljunove, muske tek izlegle pilice zive melju za hranu...i sve "humano" i legalno ovdje po Evropi i nasem komsiluku?

(четвртак, 02. апр 2020, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Meso je suvišno u ljudskoj ishrani.

Bravo... Ja bih išao dotle da se zabrani bilo kakva konzumacija mesa. Meso nije donelo ništa dobro čoveku. Uvek kada se bilo koji sisar razboli prelazi na biljnu ishranu. Taj fenomen zabeležen je kod psa, mačaka, vuka, između ostalog i kod čoveka! Jaja, mleko, sir naravno zadržati.

(четвртак, 02. апр 2020, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

E sada veruj

Iz ovog sadrzaja samo se moze verovat da ce zabraniti prodaju mesa ovih nasih ljubimaca psiju i macaka a odakle je i kako je stigao ovaj virus po celom svetu mozda cemo saznati posle minimum 10-tak god. do tada ne, pa ni tada nije i nece mi biti ubedljive ove price oko ove smrtonosne korone ...

(четвртак, 02. апр 2020, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Ukidaju halal zabranjuju ga

...a ova pošast se nametala.

(четвртак, 02. апр 2020, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Nedavno sam video na internetu u Kini kako ubjaju i muce te pse doslo mije da vristim iz glasa kako se izivljavaju nad tim psima na kakve ih muke stavljaju dog ubiju jadnu zivotinju ....