Опоравак озонског омотача мења правац ваздушних струја

Озонска рупа наставља да се смањује, а омотач да се опоравља и то доводи до промена у атмосферској циркулацији – кретању ваздуха и ветрова.

Користећи сателитске податке и уз климатске симулације, Антара Банарџи и њене колеге са Универзитета у Колорадо Болдеру утврдили су да је промена правца струјања ветрова повезана са опоравком озонског омотача.

Смањивање озонске рупе је највећим делом заслуга Протокола из Монтреала из 1987. године када је забрањено коришћење супстанци које уништавају озон.

Пре 2000-их, појас ваздушних струја на средњој висини изнад јужне хемисфере све се више померао према Јужном полу. Такође, Хедлијева струја, која ствара повољне океанске ветрове, носи кишоносне облаке у тропске крајеве и ствара урагане, све се више ширила.

Банарџи и њен тим открили су да су се оба поменута тренда зауставила и почела да се враћају након 2000. године. Та промена не би могла да се објасни насумичном "флуктуацијом климе" већ је последица опорављања озонског омотача.

Спор опоравак

Промена кретања ваздушних струја може да утиче на временске прилике променама у атмосферској температури и количини кише, што би као последицу могло да има промену температуре океана и салинитета.

Упркос забрани супстанци које разграђују озон, те хемикалије имају веома дуг животни век у атмосфери, па ће пун опоравак омотача трајати још неколико деценија.

Осим тога, слојеви озонског омотача у неким деловима атмосфере се опорављају различитим брзинама.

Изнад северне хемисфере очекује се да ће се омотач до 2030. доћи у стање из осамдесетих година прошлог века, док ће изнад јужне хемисфере бити потребно две деценије дуже за његов опоравак.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. мар 2020, 23:34) - Djuradj [нерегистровани]

@U pravu ste

Razumeo sam itekako,jel i ovo ima veze sa avionima,jer ne lete:
"Iznad severne hemisfere očekuje se da će se omotač do 2030. doći u stanje iz osamdesetih godina prošlog veka, dok će iznad južne hemisfere biti potrebno dve decenije duže za njegov oporavak."


(четвртак, 26. мар 2020, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

Valjevo

Kako mozete Valjevo zatvoriti mi necemo umreti od covid19 nego od gladi u apoteku vegu u valjevu prodaje se mala boca alkohola po 250din racun nisu dali kaznite prodavce povecavaju cene od čega da kupimo de pomoć samo penzonerima ami da se prdzavamo pravila avi kradi te punite djepove delite alkohol i maske djabe narodu ili im daj te neku pomoć ane sam penzonerima

(четвртак, 26. мар 2020, 23:10) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Potpuno se slazem. Voleo bi da covecanstvo dobije jos jednu sansu i posle cao.

(четвртак, 26. мар 2020, 22:50) - Goran [нерегистровани]

U pravu ste

Djuradj vas nije razumeo. Potpuno ste u pravu.

(четвртак, 26. мар 2020, 15:38) - Djuradj [нерегистровани]

@Jedna dobra vest

Nisi procitao tekst ili jesi?Ovo ti nista ne govori:


Smanjivanje ozonske rupe je najvećim delom zasluga Protokola iz Montreala iz 1987. godine kada je zabranjeno korišćenje supstanci koje uništavaju ozon.

Kakvi avioni,kakvi bakraci?Nigde se u tekstu ne spominju avioni.

(четвртак, 26. мар 2020, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Malo brze ce se ozonski omotac oporaviti

Korona radi na tome.

(четвртак, 26. мар 2020, 14:24) - Markovljev [нерегистровани]

Jedna dobra vest

U moru loših vesti pandemije Covid 19 i umiranja ljudi, jedna veoma dobra vest. Neću da me neko shvati pogrešno, ali što duže bude trajala epidemija i avioni kao najveći potrošači kiseonika u gornjim slojevima atmosfere budu prizemljeni, oporavak ozonskog sloja planete će se sve brže oporavljati. Priroda je stvarno u tom pogledu veoma jaka. Setite se kako se brzo oporavila reka Tisa kada su je Rumuni otrovali i uništili sve živo u vodi, dabi već za dve godine počeo novi život biljaka i životinja.
Možda je Covid 19 poslednja opomena ljudstvu, da ta planeta može sa nama i drugačije.