Не потапајте мачиће и кучиће у асепсол

Када их видите, и по опреми и приступу проблему, закључујете да су специјалци. И заиста неопходне су им специјалне вештине да би испунили задатак. А задатак им је да спасу животињу. Они су "Animal Rescue Serbia".

С висине, из дубине, провалије, хладноће. Чланови тима "Animal Rescue Serbia", Александар Гаврић и Сања Радосављевић гостовали су у Јутарњем програму РТС-а, и са собом повели мачку Аду и пса Бадија.

Ада и Бади су део екипе спасених животиња? Колико их је било од 2016. када сте се организовали?

„Ми иза нас већ имамо преко хиљаду акција спасавања и престали смо после одређеног броја да бројимо. Имали смо једну акцију спасавања током зиме када је пас упао у залеђену воду испод понтона, и то је била једна од захтевнијих акција спасавања. Честе су акције спасавања са кровова и дрвећа“, рекла је Сања Радосављевић, чланица тима.

Шта се дешава са спасеним животињама, после акције, када власника нема и када власник не жели да прими животињу назад?

Ми у сваком случају проверавамо да ли је животиња чипована и да ли има власника. Оно што се често дешава, пошто највише спашавамо мачке, да власници размишњају да ли треба да чипујемо и мачке, јер је њих теже пронаћи. Ако не можемо да нађемо власника, онда иде удомљавање или предаја некоме ко би желео да се стара о тим животињама. Имамо много више позива у односу на број људи“, рекао је Александар Гаврић.

Од како је формиран ваш тим, имали сте идеју да направите Национални тим за заштиту животиња.

„Наша идеја је да у свакој локалној средини имамо један тим, и доста смо успели да урадимо. У Београду смо формирали 11 општинских тимова који раде на локалу у својој општини, јер најбоље познају ситуацију у својој околини, па могу брзо и да одреагују. Отворени смо за све, свако може да дође да се придружи“, истакао је Гаврић.

Власници љубимаца питају се последњих дана, да ли су њихови љубимци заштићени и да ли туђи љубимци могу да пренесу коронавирус љубимцима?

„Коронаворус Цовид-19, је нешто што је опасно за нас, а то са животињама нема никакве везе. Мачке и пси имају другачију врсту коронавируса који само њих напада, који не може да се пренесе на нас . Они имају зоонозе, а грађани могу да се информишу, шта су оне. Најпознатији су трихинела и беснило, то се преноси наљуде. Водите рачуна о хигијени и перите руке“, закључио је Гаврић.

Сања Радосављевић додала је да према подацима СЗО не постоје случајеви преноса коронавируса са љубимца на човека.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 17. мар 2020, 22:19) - Bojan [нерегистровани]

Psi

Psi nemaju veze sa korona virusom!
Vama očigledno nije jasno da je život jedan jedini u mnogo tela i da izmedju vas i psa nema nikakve razlike osim fizičke...iskra života je ista za sve živo! Pokri se ušima gospodine.

(уторак, 17. мар 2020, 22:14) - Bojan [нерегистровани]

Pick

Upravo na RTS 1 čijem gde gospdja govori da je se "pick" zaraze očekuje tog i tog meseca.... Izvinite ali šta znači pick? Ma kom to jeziku govore na RTS? SRAMOTA!!!

(понедељак, 16. мар 2020, 16:24) - Milos [нерегистровани]

U koji asepsol?

U koji asepsol, odakle nam?!

(недеља, 15. мар 2020, 21:29) - ,," [нерегистровани]

О том Друштву за спашавње животиња Србије

Хвала људима из тог Друштва за спашавање животиња Србије на њихим напорима да помогну животињама.

Иначе, удружења или друштва у земљама енглеских говорних подручја, ни у ком случају, немају двојезичне називе, а камоли називе само на неком страном језику и писму.
По Уставу, енглески није службени језик, ни сада, никада, а ни тада.

(недеља, 15. мар 2020, 17:18) - Dragan Uragan [нерегистровани]

Zašto i sada o psima???

Na desetine hiljada ljudi umire a kod nas i dalje psi uriniraju po školskim dvorištima, vrtićima, parkovima....

Dokažite vašu "ljubav" prema životinjama, odvedite ih u napuštena sela (mnogo ih je u Srbiji) i živite sa njima.
Svako zna da će im tamo biti Prirodnija sredina nego beton i asfalt.

Čekam da vidim da li ste iskreni ili ste najobičniji foliranti kojima je trenutna moda da imaju psa.