Не потапајте мачиће и кучиће у асепсол

Када их видите, и по опреми и приступу проблему, закључујете да су специјалци. И заиста неопходне су им специјалне вештине да би испунили задатак. А задатак им је да спасу животињу. Они су "Animal Rescue Serbia".

С висине, из дубине, провалије, хладноће. Чланови тима "Animal Rescue Serbia", Александар Гаврић и Сања Радосављевић гостовали су у Јутарњем програму РТС-а, и са собом повели мачку Аду и пса Бадија.

Ада и Бади су део екипе спасених животиња? Колико их је било од 2016. када сте се организовали?

„Ми иза нас већ имамо преко хиљаду акција спасавања и престали смо после одређеног броја да бројимо. Имали смо једну акцију спасавања током зиме када је пас упао у залеђену воду испод понтона, и то је била једна од захтевнијих акција спасавања. Честе су акције спасавања са кровова и дрвећа“, рекла је Сања Радосављевић, чланица тима.

Шта се дешава са спасеним животињама, после акције, када власника нема и када власник не жели да прими животињу назад?

Ми у сваком случају проверавамо да ли је животиња чипована и да ли има власника. Оно што се често дешава, пошто највише спашавамо мачке, да власници размишњају да ли треба да чипујемо и мачке, јер је њих теже пронаћи. Ако не можемо да нађемо власника, онда иде удомљавање или предаја некоме ко би желео да се стара о тим животињама. Имамо много више позива у односу на број људи“, рекао је Александар Гаврић.

Од како је формиран ваш тим, имали сте идеју да направите Национални тим за заштиту животиња.

„Наша идеја је да у свакој локалној средини имамо један тим, и доста смо успели да урадимо. У Београду смо формирали 11 општинских тимова који раде на локалу у својој општини, јер најбоље познају ситуацију у својој околини, па могу брзо и да одреагују. Отворени смо за све, свако може да дође да се придружи“, истакао је Гаврић.

Власници љубимаца питају се последњих дана, да ли су њихови љубимци заштићени и да ли туђи љубимци могу да пренесу коронавирус љубимцима?

„Коронаворус Цовид-19, је нешто што је опасно за нас, а то са животињама нема никакве везе. Мачке и пси имају другачију врсту коронавируса који само њих напада, који не може да се пренесе на нас . Они имају зоонозе, а грађани могу да се информишу, шта су оне. Најпознатији су трихинела и беснило, то се преноси наљуде. Водите рачуна о хигијени и перите руке“, закључио је Гаврић.

Сања Радосављевић додала је да према подацима СЗО не постоје случајеви преноса коронавируса са љубимца на човека.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво