Цариници „уловили“ кријумчаре слатководних ража и акваријумских рибица

Царинци су 10. марта 2020. године на прелазу Хоргош спречили покушај кријумчарења 68 акваријумских рибица, међу којима је осам примерака заштићене врсте слатководних ража „Potamotrygon Motoro“.

Прекршај је откривен када је касно ноћас на ред за улазну контролу пристигао аутомобил „опел зафира“ панчевачке регистрације, којим је петоро држављана Србије путовало из Злина у Чешкој ка Панчеву. На уобичајено питање о томе да ли имају нешто за пријављивање, одговорили су да са собом носе само лични пртљаг.

Међутим, приликом детаљане контроле у пртљажном простору аутомобила је испод торби са личним стварима пронађено пет термо-кутија од стиропора, у којима су се налазиле кесе напуњене водом, са укупно 68 живих примерака акваријумских рибица.

Међу њима је пронађено осам примерака угрожене врсте слатководних ража Potamotrygon Motoro, заштићених ЦИТЕС конвенцијом.

Преостале акваријумске рибице припадају врсти Pseudotropheus Zebra, познатијој као Афрички циклид.

Против 42-годишњег Панчевца, возача аутомобила, покренут је прекршајни поступак, а заплењене рибице збринуте су у зоолошком врту на Палићу.

Моторо ража, чије је држање у нашој земљи забрањено, у природи настањује реке Јужне Америке, Амазон и Ориноко и може да нарасте од 15-20 сантиментара, па до једног метра. Због отрова на каудалном перају домицилно становништво их сматра прилично опасним, посебно што су склоне да се укопавају у песак, где људи могу да их нагазе.

број коментара 0 Пошаљи коментар