Антарктик се крчка – забележена рекордна температура

На Јужном полу је измерена највиша температура од када се мери – 18,3 степена. Тиме је претходни рекорд из 2015. године премашен за 0,8 степени, саопштила је Светска метеоролошка организација.

Највишу температуру на Антарктику у историји измерила је база „Есперанца“, а претходни рекод забележен је у марту 2015. године, што значи да се загревање тог континента дешава брже од светског просека. 

„Есперанца“ је рекордну температуру измерила на полуострву Антарктика које се протеже ка Јужној Америци, и једно је од места које се најбрже загревају на свету, преноси лондонски Гардијан.

Према подацима светске метеоролошке организације, ова локација се у протеклих 50 година загрејала за скоро три степена, па се скоро сви глечери топе.

Професор Џејмс Ренвик, климатолог са Универзитета Викторија у Велингтону, каже да је овај рекорд импресиван и да је забележен само пет година након претходног рекорда, а премашио га је за готово цео степен.

„То је показатељ да се загревања на Јужном полу дешава много брже него што је светски просек“, рекао је Ренвик.

Додао је да у том подручју постоје комплексни временски модели, али да је ново очитавање „Есперанце“ вероватно комбинација променљивости природе и повећања нивоа гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери.

Научници упозоравају да глобално загревање изазива отапање толиких количина леда на Антарктику да је огромна ледена плоча на путу да се распадне.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво