Колико је безбедна храна коју доносимо са пијаце

Технологија производње и безбедност хране је прича будућности. Од земљишта на коме се гаје биљке зависи и њихов хемијски састав, али и од начина чувања и транспорта. Институт за прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета је урадио испитивање 11 врста поврћа и шампињона са пијаца у Београду.

Институт је обавио испитивање 11 врста поврћа и шампињона са пијаце у Земуну, са Зеленог венца и пијаце органских производа из Блока 44 на Новом Београду.

Професор Милош Рајковић, директор Института за прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета у Земуну, гостујући у Јутарњем програму, наводи да је циљ њиховог истраживања био да се испита постојање и степен присуства тешких метала у овим производима и да се упореде производи из конвенционалне и органске производње.

„Трагови тешких метала су откривени у свим врстама производа, али је сигурно да је у органски произведеној храни садржај тих материја сведен на ниво који је сасвим задовољавајући“, напомиње професор Рајковић.

Добијени резултати показују, додаје гост Јутарњег програма, да се у свим испитиваним намирницама могу пронаћи трагови тешких метала, али да није утврђено присуство оних најопаснијих, као што су кадмијум, олово, жива или арсен.

Дозвољена количина тешких метала у намирницама је строго регулисана прописима и истраживачи Института су потврдили да се у производима који се могу наћи на нашим пијацама не налази повишена концентрација тешких метала. Што се тиче поврћа из органске производње, професор Рајковић наводи да су очекивали да ће проценат присуства тешких метала бити нешто мањи, али да је за квалитет производа важна едукација како произвођача, тако и потрошача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво