Не мора пластична, боље изнајмљена јелка

Сваке године милиони божићних и новогодишњих јелки заврше на депонијама. Дрвца са бусењем често се не приме, или је тешко наћи место за садњу. Пластичне јелке, опет, не пружају прави свечарски доживљај. Проблема много, а решење нуди једна ботаничка башта у Литванији.

Ни новогодишње дрвце за једнократну употребу, ни пластична имитација, већ права јелка која ће украсити празничне дане и ноћи, а потом се вратити у башту у којој је расла. Наиме, ботаничка башта у Литванији већ трећу сезону нуди јелке на изнајмљивање. Када празници прођу, половином јануара, дрво се враћа у расадник.

„Дрво треба држати у загрејаним затвореним просторијама што краће. Живо је и мораће да се изнесе напоље, зато би требало да буде изложено што мањем стресу. Питају ме шта да додају. Савет – само воду“, објашњава дендролог, Кристина Балтарежин.

Услуга не доноси профит, али ботаничка башта радо доприноси заштити животне средине.

„Наша мисија је да образујемо, причамо о опстанку биљака и њиховим потребама, о разноликости и очувању. Дакле, подржавајући људе који воле животну средину, нудимо такву алтернативу“, објашњава Аста Климин, директор ботаничке баште.

Грађани су одушевљени идејом да јелку изнајме и после празника врате.

„Не желимо да сечемо дрво, нити желимо вештачко. Оно у саксијама касније немамо где да ставимо или посадимо. Неочекивано, нашли смо ово на интернету. Унајмите, после га вратите, смрека се не сече и не баца“, наводи једна од корисница услуге ове ботаничке баште.

У понуди су обичне и плаве смреке, јеле и борови. Зависно од величине, најам кошта од 12 до 24 евра. Ако се стабло врати неоштећено, враћа се половина депозита. Потом стручњаци поново засаде дрвеће до следеће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво