Не мора пластична, боље изнајмљена јелка

Сваке године милиони божићних и новогодишњих јелки заврше на депонијама. Дрвца са бусењем често се не приме, или је тешко наћи место за садњу. Пластичне јелке, опет, не пружају прави свечарски доживљај. Проблема много, а решење нуди једна ботаничка башта у Литванији.

Ни новогодишње дрвце за једнократну употребу, ни пластична имитација, већ права јелка која ће украсити празничне дане и ноћи, а потом се вратити у башту у којој је расла. Наиме, ботаничка башта у Литванији већ трећу сезону нуди јелке на изнајмљивање. Када празници прођу, половином јануара, дрво се враћа у расадник.

„Дрво треба држати у загрејаним затвореним просторијама што краће. Живо је и мораће да се изнесе напоље, зато би требало да буде изложено што мањем стресу. Питају ме шта да додају. Савет – само воду“, објашњава дендролог, Кристина Балтарежин.

Услуга не доноси профит, али ботаничка башта радо доприноси заштити животне средине.

„Наша мисија је да образујемо, причамо о опстанку биљака и њиховим потребама, о разноликости и очувању. Дакле, подржавајући људе који воле животну средину, нудимо такву алтернативу“, објашњава Аста Климин, директор ботаничке баште.

Грађани су одушевљени идејом да јелку изнајме и после празника врате.

„Не желимо да сечемо дрво, нити желимо вештачко. Оно у саксијама касније немамо где да ставимо или посадимо. Неочекивано, нашли смо ово на интернету. Унајмите, после га вратите, смрека се не сече и не баца“, наводи једна од корисница услуге ове ботаничке баште.

У понуди су обичне и плаве смреке, јеле и борови. Зависно од величине, најам кошта од 12 до 24 евра. Ако се стабло врати неоштећено, враћа се половина депозита. Потом стручњаци поново засаде дрвеће до следеће године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. нов 2019, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Nejasno

Sta biva s ostecenim stablima?