Сиднеј на путу да остане без воде

Аустралија се и даље опоравља од страховитих пожара и најгоре суше у последњих неколико деценија, а уз нове информације да највећем граду у тој земљи прети несташица воде, ситуација се изгледа неће скоро поправити.

Петомилионском Сиднеју прети несташица воде, јер су главни резервоари све празнији, а ситуација би могла да постане критична до 2022. године, наводи телевизија 7News.

Од јуна ове године, на територији Сиднеја власти државе Нови Јужни Велс увеле су први ниво рестрикција воде. Ово је и први пут у последњих десет година да су рестрикције уведене.

Уколико вода у главном градском резервоару, језеру Бурагоранг, опадне за још који проценат, становници Сиднеја би могли да буду изложени и већим рестрикцијама.

Брана на реци Варагамба, којом је створено језеро и главни сиднејски резервоар пијаће воде, тренутно је на 46,6 одсто капацитета.

Власти државе Нове Јужни Велс наводе да ће се пад нивоа воде највероватније наставити и да ће опасти на 40 одсто, због чега би наредног фебруара или марта бити уведен други ниво рестрикција.

Мелинда Пејви, министар за водопривреду, рекла је за 7News да јој је последња намера да заплаши људе, али да је истина да власти разматрају увођење строжијих рестрикција већ сада.

„Уз тренутну брзину пражњења могли би да се нађемо у тешкој ситуацији у наредним годинама“, додала је Пејви.

број коментара 0 Пошаљи коментар