Американци напуштају Париски споразум о клими

Сједињене Америчке Државе су званично покренуле процес повлачења из Париског споразума о клими. Државни секретар Мајк Помпео о томе је обавестио Уједињене нације, наводећи да споразум - који је потписало 188 земаља – штети америчкој економији. Европска унија, Кина и највећи део међународне заједнице жали због одлуке Америке, уз наду да ће се Вашингтон предомислити.

Четири године од потписивања Париског климатског споразума, из њега иступа један од највећих емитера штетних гасова на планети. Доналд Трамп је то обећао још у председничкој кампањи, како би подстакао индустрију нафте, гаса и угља у земљи. Споразум је забрањивао земљама потписницама да изађу из њега три године од ратификације у новембру 2016. године.

„Радили смо руку под руку с нашим америчким пријатељима на Париском споразуму који је сада на снази. Али и без њих свет ће наставити да примењује тај споразум и спроводи акције на смањењу штетних гасова, који негативно утичу на нашу планету“, каже Мина Андрејева, портпаролка Европске комисије.

Приступање споразуму из 2015. године потписала је администрација бившег председника Барака Обаме, обећавши да ће до 2030. смањити емисију гасова за 26 до 28 одсто. Повлачење из споразума зато је разбеснело демократе, које оптужују Трампа да је том одлуком продао будућност америчке деце. Кина жали због одлуке Вашингтона.

„Верујемо да су климатске промене изазов за цело човечанство. Сви у међународној заједници треба да се удруже и сарађују како бисмо савладали тај изазов. Надамо се да ће Сједињене Државе бити одговорније и да ће, уместо негативне енергије, пружити већи допринос мултилатералној сарадњи“, нада се Генг Шуанг, портпарол Министарства спољних послова Кине.

Русија, која је након дугог оклевања прошлог месеца ратификовала Париски споразум, сматра да је без учешћа Америке тешко говорити о његовој ефикасности.

Процес повлачења из споразума трајаће годину дана и ступиће на снагу дан после америчких председничких избора 4. новембра 2020. године. Ако Трамп не освоји други мандат следећи председник би могао да се врати поштовању договора за само 30 дана.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 00:48) - Zuljamfer [нерегистровани]

Dobra vest

To znaci da ono sto se potpise moze i da se predomisli. Eto i Srbiji mogucnosti da ponistimo neke pogresno potpisane obaveze.

(уторак, 05. нов 2019, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

Amerika gubi kompas....

Amerika pogresno misli da je jos uvijek stozer oko koga se vrti cijeli svijet i ne primjecuje da svojim ponasanjem,u vezi zastite planete od raznih negativnih izazova,ostaje usamljena i sve vise prezrena od svih drzava svijeta.
Zato mislim da Amerika gubi kompas i da se njeno ponasanje,po mnogim pitanjima,ne uklapa u opsteprihvacene vrijednosti koje vladaju svijetom.A,kad se izgubi kompas moze se lako zalutati u nedodjiju.