Белоглави супови имају еколошки и економски значај, али и историјски и културолошки

У суботу, 7. септембра, је Међународни дан заштите лешинара и 25 година постојања и рада у Специјалном резервату природе „Увац".

Лешинари су група животиња која је на више начина важна, истиче гост Јутарњег програма, Зоран Карић из Фондације за заштиту птица грабљивица.

Њихов значај је, пре свега, еколошки и економски, а белоглави суп је важан и национално, историјски и културолошки за Србе јер су одувек имали позитиван однос према овој врсти птица. напомиње Карић.

Због промена у екосистему које је проузроковао човек, нестало је хране, а после Другог светског рата спровођене су акције тровања што је главни разлог зашто су лешинари нестали са наших простора.

„Када је Фондација за заштиту птица грабљивица основана 1994. године било је само десет парова белоглавих супова. И њих је чекала судбина брадана, црног лешинара и беле кање које су већ биле истребљене. Данас, по последњем бројању, имамо 262 пара белоглавих супова што је невероватан успех и то је најбројнија популација на Балкану“, наводи гост Јутарњег програма.

Белоглави супови су значајни за екосистем зато што брзо проналазе угинулу животињу. Раде у тиму, прелећу велика пространства и уочавају лешине и брзо их чисте. Тиме спречавају било какву заразу и било какве проблеме који могу настати због тога.

Највећа опасност по опстанак лешинара је недостатак хране и тровање, које се код нас држи веома успешно под контролом, али и електрокуција, односно када ударају у далеководе или се спале на далеководима.

Судбина Добриле која је два пута враћана из Турске медијски је била врло праћена, а сада се јавност највише интересује за судбину Игора који се 2017. године излегао на Увцу. Пошто се повредио био је пребачен у прихватилиште у зоолошки врт на Палићу. Две године је био на опоравку и сада ће бити враћен у природно станиште на Увац.

Игор ће такође бити опремљен сателитским одашиљачем, као и чувена Добрила, Златар и Марија.

„Сателитским праћењем добијамо читав низ података. Куда се крећу, где спавају, где се хране, гнезде. Којом брзином и на којој висини се крећу. Какав је азимут и температура ваздуха. Захваљујући овим подацима можемо да радимо на њиховој заштити. Важно је имати више обележених супова јер се они крећу у јату и уколико имамо узорак од два, три сателитски обележена супа, ако се случајно догоди да наиђу на отров, имамо могућност да реагујемо на време и што пре уклонимо отров и процесуирамо починиоца, јер је то кривично дело“, наглашава Зоран Карић.

Међународна конференција која ће бити одржана на Увцу веома је значајна јер је простор Балкана за белоглаве супове у ствари мали, јер они за 15 минута могу да прелете из земље у земљу. Зато је важно одржавати контакте и сарадњу, јер уколико их ми штитимо, а они не, онда је све узалудно, наглашава гост Јутарњег програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво