Снимљена мистериозна дубинска џиновска ајкула

У дубинама океана, где сунчеви зраци не допиру, обитава животиња која је толико савршено прилагођена за окружење да није еволуирала 200 милиона година. Упркос томе што живи на дубинама већим од 2.500 метара, научници су покушали да означе једну како би је пратили и научили што више о мистериозној врсти.

Латинског имена hexanchus griseus, ове ајкуле ретко када напуштају свој дубински хабитат и долазе у плиће воде само под окриљем мрака како би се храниле.

Научници су успевали да неке од њих извуку накратко на површину како би их означили, али пошто их то краткорочно дезоријентише, тим биолога са Универзитета на Флориди одлучио је да оде на Бахаме и помоћу мале подморнице посети мистериозне ајкуле на њиховом терену.

Ове ајкуле су заправо изузетно добро прилагођене животу у дубинама. Чињеница да нису еволуирале 200 милиона година управо говори о томе да за то нису имале потребу, јер су савршено ефикасне.

За разлику од својих еволутивно напреднијих рођака, шкрге hexanchus griseus имају шест уместо пет отвора, што је заоставштина ране јуре.

Изузетно су крупне и достижу осам метара у дужину, са крупним, снажним телом и зеленим очима. Живе у топлијим океанима и хране се како живим пленом, тако и лешинама које падну на морско дно.

Са кутијама пуним мамаца, тим научника неколико пута је заронио у малој подморници на дубину од 500 метара са циљем да привуку ове мистериозне животиње и на неку од њих закаче џи-пи-ес трагач.

Иако су већ током првог зарањања спазили пар ајкула, нису успели да означе ниједну. Наредних пар вечери нису имали среће да наиђу ни на једну ајкулу, али су четврто вече привукли пажњу огромног мужјака и успели да га означе.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво