Читај ми!

Кинези праве суперкрдо – клонирали три краве изузетне млечности

Кинески научници успешно су клонирали три „суперкраве“ које могу да дају неуобичајено велику количину млека – 18.000 литара годишње, јавили су државни медији. Ембриони су направљени од ћелија уха високомлечних крава, а телад су носиле сурогат краве.

Три телета која су узгајали научници Северозападног универзитета за пољопривредну и шумарску науку и технологију, на свет је дошло у региону Нингсја, неколико недеља уочи Лунарне нове године 23. јануара, известио је државни лист Нингсја дејли (Ningxia Daily), преноси Си-Ен-Ен.

Телад су клонови високопродуктивних крава холштајн-фризијске расе, која потиче из Холандије. Изабране животиње могу да дају 18.000 литара млека годишње, односно 100.000 литара млека током живота.

Према подацима америчког Министарства пољопривреде, то је безмало 1,7 пута више млека од количине коју су давале просечне краве у Сједињеним Америчким Државама током 2021. године.

Прво супертеле дошло је на свет 30. децембра царским резом јер је било крупно и тежило 56,7 килограма, рекао је званичник града Вулин у Нингсји за државни лист Technology Daily.

Према наводима тог листа, научници су направили 120 клонираних ембриона из ћелија уха високопродуктивних крава и потом их ставили у сурогат краве.

Како повећати број суперкрава 

Џин Јапинг, водећи научник пројекта, назвао је рођење супертелади значајним напретком који омогућава Кини да сачува најбоље краве на економски изводљив начин, објавио је државни лист Глобал тајмс.

Кинеска млечна индустрија настоји да смањи зависност од увезених раса па се на овакав успех научника гледа као на посебно важан корак у том правцу.

Само пет од 10.000 крава у Кини може да произведе 100 тона млека током живота, што их чини вредним ресурсом за узгој.

Али потврда да је грло високопродуктивно стиже тек у каснијим фазама живота краве, што отежава њихов узгој, објашњава Џин.

Помаци у клонирању животиња у Кини 

Према наводима Глобал тајмса, чак 70 одсто кинеских музних крава увози се из иностранства.

„Планирамо да за две до три године направимо стадо које броји више од хиљаду суперкрава. То ће бити солидна основа за решавање проблема са снабдевањем као и претераним ослањањем Кине на увоз млечних крава“, објаснио је Џин.

У многим земљама, укључујући САД, сточари узгајају клонове заједно са конвенционалним животињама, то јест укрштају их како би унапредили пожељне особине попут високе млечности или отпорности на болести.

Кина је последњих година остварила значајан напредак у клонирању животиња. Прошле године, кинеска компанија за клонирање животиња створила је првог клонираног арктичког вука на свету.

Кинески научници 2017. године саопштили су да су произвели клонирана грла са повећаном отпорношћу на туберкулозу говеда, болест која представља ризик за говеда у многим земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво