Читај ми!

Зелена комета ће се појавити на ноћном небу први пут од каменог доба

Недавно откривена зелена комета прва два дана фебруара ће бити најближа Земљи и пролетеће ноћним небом први пут после 50.000 година. Последњи пут је била видљива на ноћном небу током каменог доба.

Комета коју су астрономи открили 2. марта 2022. помоћу камере широког поља Zwicky Transient Facility у опсерваторији Паломар у округу Сан Дијего у Калифорнији, према Насином тумачењу приближила се Сунцу 12. јануара.

Названа „C/2022 Е3 (ZTF)“ , има орбиту око Сунца која пролази кроз спољне крајеве Сунчевог система, због чега преваљује тако дуг пут и због чега јој је потребно толико времена да поново прође поред Земље, наводе из The Planetary Society-у.

Ледени небески објекат биће најближи Земљи између 1. и 2. фебруара, на удаљености од око 42 до 44 милиона километара, наводи EarthSky-у.

Чак и током овог проласка, комета ће и даље бити на удаљености 100 пута већој од раздаљине Месеца од Земље, израчунали су у EarthSky-у.

Како се комета приближава Земљи, посматрачи ће моћи да је виде као бледозелену мрљу у близини сјајне звезде Поларис, познате Северњаче. Комете рефлектују различите боје светлости због њиховог тренутног положаја у орбити и хемијског састава.

Када Месец после поноћи зађе за становнике северне хемисфере, оптимално је време за посматрање комете. Свемирски објекат ће бити теже уочљив за оне на јужној хемисфери.

У зависности од јачине осветљености, „C/2022 E3 (ZTF)“ може бити видљива и голим оком на тамном небу, али двоглед или телескоп ће олакшати уочавање комете.

Комета се може разликовати од звезда по својим пругастим реповима прашине и наелектрисаних честица, као и по сјајној зеленој коми која је окружује.

Кома је омотач који се формира око комете док пролази близу Сунца, што доводи до сублимирања њеног леда или претварања директно у гас. Ово проузрокује да комета изгледа нејасно када се посматра кроз телескопе.

Након што прође поред Земље, комета ће се приближити Марсу 10. фебруара, наводи EarthSky.

Ако облаци или лоше време стане на пут посматрању неба, пројекат Виртуелни телескоп ће поделити директан пренос комете на небу изнад Рима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво