Читај ми!

Како научници утврђују када ће се десити експлозије на Сунцу

Чудне варнице на Сунцу могу да помогну у предвиђању појава Сунчевих бакљи, које могу имати негативне последице.

„Наши резултати истраживања могу нам дати нови маркер за утврђивање који ће активни делови Сунца вероватно ускоро букнути“, навели су научници. Астрономи су открили да неуобичајени блескови односно варнице на горњој атмосфери Сунца могу помоћи да се боље предвиди када и где би следећа Сунчева бакља могла експлодирати.

Истраживачи, укључујући North West Research Associates (NWRA) у Колораду, САД, открили су мале сигнале у горњим слојевима соларне атмосфере – корони.

Студија, која је недавно објављена у The Astrophisical Journal, открила је да ове варнице могу помоћи да се идентификује који делови Сунца ће највероватније проузроковати енергетске експлозије светлости и честица које се ослобађају са Сунца, и које потенцијално могу изазвати проблеме када се усмере ка Земљи.

Изнад делова који се спремају да букну, научници су открили да соларна корона производи мале блескове налик блескалицама пре потенцијално опасног „великог ватромета“.

Научници верују да би резултати могли да доведу до побољшаних предвиђања соларних олуја у свемиру, што доводи до поремећених услова у свемиру проузрокованих активношћу Сунца.

Познато је да ови свемирски временски догађаји утичу на Земљу на више начина, укључујући стварање ауроре, угрожавање астронаута, ометање радио-комуникација и чак изазивање великих нестанка струје.

„Наши резултати могу да нам дају нови маркер да разликујемо који ће активни делови вероватно ускоро букнути, а који ће остати тихи у наредном периоду“, рекао је др К. Д. Лека.

Научници су за потребе овог истраживања користили новостворену базу података активних делова Сунца коју је снимила Насина опсерваторија за соларну динамику.

Ова база комбинује податке који су добијени током више од осам година снимања активних делова у ултраљубичастом и екстремном ултраљубичастом светлу.

Комбиноване слике могу олакшати научницима да користе податке из Atmospheric Imaging Assemblу (AIA) за велике статистичке студије.

„Ово је први пут да је оваква база података лако доступна научној заједници, и биће веома корисна за проучавање многих тема, а не само активних региона спремних за олују“, нагласила је Карин Дисауер, друга ауторка студије.

Научници су истакли да студија може да доведе до бољих модела предвиђања који могу да разликују делове Сунца који ће вероватно изазвати олује, од оних који неће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво