Читај ми!

Послушајте звук ветра на Марсу који је познат као „пешчани ђаво"

Насин ровер „Персеверанс“ први пут је снимио звук кретања прашине на Марсу. Део ровера директно је био погођен вихором прашине који је био величине велике стамбене зграде.

„Персеверанс" је успео да сними звук вихора својим микрофоном, током своје комплексне мисије истраживања. Стиче се утисак да усковитлани вртлог на Марсу звучи слично као краткотрајни вихор на Земљи.

Подаци из комплетног пакета сензора ровера, укључујући његову навигациону камеру, упарени са компјутерским моделирањем наводе истраживаче да верују да се овај „марсовски ђаво прашине" протезао 25 метара у ширину и 118 метара у висину.

Налази су ове недеље објављени у часопису Nature Comunications и потписују га чланови тима који предводи Наоми Мардок, научник са Универзитета у Тулузу у Француској.

„Овај случајни сусрет са пешчаним ђаволом показује потенцијал акустичких података за решавање брзе структуре ветра у атмосфери Марса", пише у чланку.

Чини се да на простору кратера „Језеро" има више „пешчаних ђавола" него на другим локацијама на Марсу.

Осим што су помогли научницима да боље разумеју обрасце ветра и времена на Црвеној планети, која је позната по масивним и повремено глобалним олујама прашине, истраживачи су такође могли да идентификују појединачна зрна прашине или песка у вихору који утиче на микрофон.

„Утицаји зрна су узроковали поремећај хардвера на површини Марса. Мерење вероватноће или стопе утицаја зрна може помоћи у будућем дизајну инструментације или у планирању операција", пише у Извештају.

Научници се надају да ће „Персеверанс" наићи на још једног „прашњавог ђавола" на другој локацији, како би могли да упореде како и у којој мери различити географски услови утичу на структуру мини марсовских пијавица.

Истражујући подручје древне речне делте на Марсу, ровер „Персеверанс" америчке свемирске агенције Наса, успео је да прикупи до сада најдрагоценије узорке на мисији откривања одговора на питање о томе - да ли је икада постојао живот на Црвеној планети, тврде научници. 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво