Велики пробој у тестирању нуклеарне фузије, ближимо се „светом гралу" - извору енергије без ограничења

Амерички научници најавили су велики напредак у трци за реконструисањем нуклеарне фузије.

Физичари су се бавили овом технологијом деценијама јер обећава потенцијални извор скоро неограничене чисте енергије. Истраживачи су потврдили да су превазишли велику баријеру - производњу више енергије из експеримента фузије.

Али стручњаци кажу да још треба прећи додатни пут пре него што фузија покаже ефекат на коришћење енергије у домовима.

Експеримент је изведен у Националном постројењу за паљење у Националној лабораторији Лоренс Ливермор у Калифорнији. Нуклеарна фузија је описана као „свети грал" производње енергије.

Делује тако што узима парове светлосних атома и приморава их да се држе заједно - ова „фузија" тaко ослобађа много енергије.

То је супротно од нуклеарне фисије, где се тешки атоми раздвајају. Фисија је технологија која се тренутно користи у нуклеарним електранама, али такав процес такође производи много отпада који наставља да зрачењи још дуго времена. Може бити опасна, и мора се безбедно чувати.

Нуклеарна фузија производи далеко више енергије и само мале количине краткотрајног радиоактивног отпада. И што је важно, процес нема емисије гасова са ефектом стаклене баште и стога не доприноси климатским променама.

Али један од изазова је да форсирање и одржавање елемената заједно у фузији - захтева веома велике количине температуре и притиска. До сада, ниједан експеримент није успео да произведе више енергије од количине која је уложена да би функционисао. А у најновијем експерименту - јесте.

Национално постројење за паљење у Калифорнији је експеримент вредан 3,5 милијарди долара.

Овај процес изгледа тако што се ставља мала количина водоника у капсулу величине зрна бибера. Затим се моћни ласер са 192 зрака користи за загревање и компресију водоничног горива.

Ласер је толико јак да може да загреје капсулу на 100 милиона степени Целзијуса - топлије од центра Сунца, и да је компримује на више од 100 милијарди пута више од Земљине атмосфере. Под овим силама капсула почиње да имплодира, приморавајући атоме водоника да се стапају и ослобађају енергију.

Др Мелани Виндриџ, извршна директорка компаније "Fusion Energy Insights", рекла је за Би-Би-Си: „Фузија је била узбудљива за научнике откако су први открили шта узрокује да Сунце сија. Ови резултати данас нас заиста стављају на пут комерцијализације технологије".

Професор Џереми П. Читенден, професор физике плазме и један од директора Центра за студије инерцијалне фузије на Империјал колеџу у Лондону, назвао је то „тренутком истинског пробоја" који доказује да се „свети грал" фузије заиста може постићи".

Ово је осећање које одјекује широм научног света а физичари глобално хвале рад међународне научне заједнице.

Ђанлука Грегори, професор физике на Универзитету у Оксфорду, додао је: „Данашњи успех почива на раду многих научника у САД, Великој Британији и широм света. Са сада постигнутим резултатима, не само да је енергија фузије откључана, већ се и отварају врата једној новој науци".

Упркос скоку напред, професор Читенден је рекао за Би-Би-Си да има још много да се уради док нуклеарна фузија не почне да се конкретно користити за снабдевање домова.

И иако је експериментом добијено више енергије него што је ласером унето, то није укључивало енергију потребну да ласери раде - што је било далеко веће од количине енергије коју је произвео водоник.

Ближа будућност која је енергетски заснована на фузији 

Количина енергије коју су генерисали у овом експерименту је мала - таман довољна да прокува вода у неколико котлића. Али оно што она представља је огромно за научнике који су толико дуго радили на овој технологији - и за све нас, рекли су истраживачи.

Обећање будућности засноване на фузији је некако сада ближе реалности, увек постоји велико интересовање о оваквим открићима - али још је дуг пут пре него што ово постане стварност.

Овај експеримент показује да наука функционише. Сада систем треба поновити, усавршити, а количина енергије коју генерише, мораће да се значајно повећа. Друго питање је цена - овај експеримент је коштао милијарде долара, дакле - фузија није јефтина.

Али обећање извора чисте енергије ће свакако бити велики подстицај за превазилажење наведених изазова.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара