Читај ми!

Џиновски астероид подигао мегацунами на Марсу

Марс није одувек био празна прашњава планета каква је данас. У ствари, био је толико влажан да се на њему пре око три милијарде године подигао мегацунами. Према новом истраживању, узрок је био џиновски астероид, попут оног који је погодио Земљу пре 66 милиона година и збрисао диносаурусе.

Стручњаци предвођени научником Алексисом Родригезом са Института за планетарне науке у Аризони кажу да су лоцирали огроман ударни кратер, за који сматрају да је највероватније порекло џиновског таласа.

Назвали су га Пол, а налази се у подручју на ком се виде трагови катастрофалне плавне ерозије, која је идентификована још 70-година на ивици онога за шта се верује да је био древни океан.

Када је Насина „Викинг 1“ сонда слетела на Марс 1976. године близу система плавних канала по имену Маја Ваљес, пронашао је терен за који Родригез и његове колеге сматрају да је резултат цунами таласа.

Своју хипотезу поставили су пре неколико година, а веровали су да су се одиграла два одвојена цунамија – пре 3,4 и 3 милијарде година. Симулације су показале да је други потекао из кратера Ломоносов.

Међутим, одакле је први потекао нису могли да открију. Све до сада.

Пронашли су ударни кратер Пол, лоциран око 900 километара североисточно од места слетања „Викинга 1“. Кратер је пречника 110 километара и лежи 120 метара испод онога што научници верују да би био ниво тадашњег мора у региону Златне равнице.

Симулације су показале две могућности. Прва да је астероид обима девет километара ударио и наишао на снажан отпор тла, резултирајући експлозијом од 13 милиона мегатона ТНТ-а.

Други сценарио је да је астероид обима 3 километра који је наишао на слаб отпор тла (вода је упила већи део енергије) ослобађајући 0,5 милиона мегатона енергије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво